pühapäev, 8. juuni 2008

The Passionate Life of Edith Piaf

Nagu heal lapselgi on sellel filmil mitu nime: La Môme (2007), La Vie en Rose, The Passionate Life of Edith Piaf. Prantsuse kuulsast lauljast Edith Piaf'st pajatav eluloofilm võitis 2 Oscarit: naispeaosa Marion Cotillard ja make-up. Ennustasin veebruaris need mõlemad õigesti ise filmi nägemata. Paljud pakkusid naispeaosaks kedagi teist, kuid ma "riskisin". Nüüd näinuna, millega ta hakkama sai, jääb üle ainult aplodeerida. Make-up mängis muidugi ka suurt rolli.

Esmalt mainin, et suurt midagi peale nime ma lauljannast ei teadnud. Filmile on mõningaid asju ette heidetud, et ei kajasta seda või teist Piaf'i elust. See on selge, et nii värvikat elu elanud lauljal ei jõuagi kõike ekraanile tuua. Milleks siis meil internet üldse on. Kohe pärast vaatamist hakkasin originaallugusid kuulama.

Kestis üle 2 tunni, mille jooksul näidati laulja tervet elukäiku. Kuidas ta väikese tüdrukuna bordellis elas (ei töötanud seal), peaaegu oma nägemise kaotas, sõna otseses mõttes tänavalt laulmast avastati ja lavalaudadele viidi. Ja mis kõige tähtsam tema jaoks: armus poksijasse Marcel Cerdan'i, kellel oli oma naine ja lapsed. Aga Edith oli üliõnnelik tema kõrval. Ühes hilises intervjuus filmis küsiti talt, mida ta soovitaks naistele ja ta vastas: "armasta." Lastele: "armasta."


See pole esimene kord, kui Piaf'st on film tehtud ja võib-olla ei jää ka viimaseks, aga mitte keegi ei ületa Marion Cotillard'i. Ta ise küll ei laulnud, aga teise inimese kehastamisega enam paremaks minna ei saa. Kes on näinud, need teavad. Filmi tervikuna ei saa parimaks pidada ja ma täpset põhjust välja tuua ei oskagi. Sellele vaatamata tuli mul täiesti lõpus pisar silma. Mulle lähevad eluloofilmid südamesse pole midagi parata. Marion Cotillard oli ise ka Oscar'i tänukõnes väga emotsionaalne ja valas õnnepisaraid.
8/10


Üpris teemaväline jutt siia lõppu või oleneb kuidas võtta. Tunnistan avalikult, et olen vaadanud Eesti otsib Superstaari. Seda esimestest saadetest peale, kuid kõik korrad u. päev hiljem YouTube'st, sest telkut pole käepärast. Eelmisel nädalal helistasin ka esimest korda. Küsisin järgi, millal hääletus avati ja andsin hääle... Janale. Janal on uskumatult hea hääl. Meie oma Edith Piaf! Täna on finaal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar