laupäev, 14. juuni 2008

The Happening

The Happening (2008) ehk meil "Aeg on käes..." on M. Night Shyamalan (Sixth Sense, Signs) uus thriller. Happening pühib kindlalt Lady in the Water (2006) halva meki, kuid tema parimaks seda õuduslugu pidada ei saa. Esmalt ütlen seda, et õnneks hoidsin end spoileritest eemale ja enda mäletamist mööda ei vaadanud isegi kordagi treilerit. Poster pani aga mõtte tööle, et mis siis juhtuma hakkab.

Juhtub see, et inimesed hakkavad ükspäev imelikult käituma ja suisa enesetappe sooritama. Inimesed on ilmselgelt paanikas, sest ei teata täpselt, mis sellist käitumist põhjustab. Mark Wahlberg mängib füüsika õpetajat, kes oma naisega (Zooey Deschanel) püüavad selle suure segaduse sees elus püsida. Nendega koos on Wahlbergi kolleeg (John Leguizamo) ja tema tütar.


Ma ei ütle, mis seda jama põhjustab, aga vastus on meie reaalse eluga seotud ja igati päevakorraline teema. Tegelased pruugivad palju väljendit terroristid, kuid see on tõest üpris kaugel. Shyamalan on teinud huvitava filmi ühest küljest. Kuni praktiliselt lõpuni ei öelda põhjust, mis paneb kaasa mõtlema. Teiseks on surmad väga ootamatud. Shyamalan oskab vaatajaga oskuslikult mängida. Hoiatan ette, et passige peale ühele vanamutile. See mutt võttis junni jahedaks (ehmatav muusika oli ka abiks). Film on tervenisti pingeline. Küll aga jääb tulemata tuttavlik Shyamalan lõputwist ehk lõpplahendus on pettumus. Mitte halb, aga mitte ka rahuldust pakkuv.


Happening pole asjata R-reiting. Ohtralt verd pritsimas küll ei näe, aga inimesed surevad jõhkralt ja ootamatult. Ja see osa mulle meeldis. Nende kohtadega poldud ka liiale mindud, et on täpselt parajalt. Miinusteks on nii kahju kui see ka pole peaosalised. Zooey on ilus, aga ta ei oska näidelda. Siin filmis ta tegelikult kõige hullem polegi, sest see roll on veidi temalik, aga ta teeb selle ikkagi liiga naljakaks vms, mis ei sobi eriti. Kahjuks ka Wahlberg ei näita siin oma parimat külge. Peale selle tema teadurist õpetaja rolli ei kasutatud üldse ära. Ainult ühes kohas pakkus ta oma idee välja, mis võiks asja põhjustada. Oleksin oodanud rohkem tegutsemist tema poolt, aga ta oli sama juhm nagu iga teine tegelane.

Ma võrdleksin filmi Signs'ga. On üks pere, kes satub ennenägematusse situatsiooni. On samuti mõned naerukohad nagu Signs's. Ennekõike on Happening huvitav thriller, mis on üpris omalaadne, aga pole päris lõpuni läbi mõeldud. Vaadata tasub.
7/10

4 kommentaari:

  1. Ma filmi pole näinud ja spoilerieid ei ole ka lugenud, aga samas ma arvan, et ma tean, mis seda käitumist filmis tekitab. Ei hakka seda siin muidugi välja pakkuma.

    Tegelikult tahtsin öelda, et Zooey näitlejana pole jah suuremat asja, aga mulle tohutult meeldib, kuidas ta laulab. Tal on nimelt koos muusiku M. Ward'iga bänd She & Him, kus laulmine ongi peamiselt Zooey tegevus. Ja seal on ta vapustavalt lummav. Tema suured silmad on ka sellised, kust pilku raske eemale tõsta.

    VastaKustuta
  2. Muretsesin ka omale She & Him plaadi. Natukene jõudsin kuulata, eriti palju ei süvenenud. Täitsa võimalik, et laulda ta oskab.

    VastaKustuta
  3. Käisin ise filmi eile vaatamas. Olen veidi pettunud. Ootasin, et on veel rohkem pinget ja toimub midagi, mis tõesti paneb ahhetama. Kahju, et Shyamalan ei suuda enam üllatada.

    VastaKustuta
  4. "Kuni praktiliselt lõpuni ei öelda põhjust, mis paneb kaasa mõtlema."
    Tahtsin seda lauset täpsustada, sest jäi veidi närima. Põhjus öeldakse välja üpris algstaadiumis, aga kinnitus sellele tuleb filmi lõpus. ok.

    VastaKustuta