laupäev, 26. juuli 2008

The Dark Knight


The Dark Knight (2008) ülevaade sisaldab mõningaid spoilereid, kuid mitte midagi drastilist. Hakkan lihtsalt random mõtteid puistama ega tea isegi veel, kuhu välja jõuan. Alustaksin sellest, et teatavasti on TDK IMDb's 1. kohal. Olen vaadanud filmiveebi ja hinnavaatluse foorumites, et mitmed on pannud 9/10 ning mõned ei pea seda just 1. koha vääriliseks. Minu jaoks pole sel mingit tähtsust, et film hetkel seal Top's on. Läksin filmi vaatama ainult treileris nähtu peale, Heath Ledger'i soorituse pärast ja pärast USA esilinastust tulnud positiivsete review'de peale. TDK tegi avanädalavahetuse rekordi $158 miljoniga ning mida päev edasi, seda rohkem rekordeid see purustas. Mõelge, et film tuli välja alles nädal tagasi! TDK on väärt seda melu.

Kohe räägin täpsemalt, kuid enne need, kes on filmi juba näinud, soovitaksin kuulata /Filmcast podcast'i, mille külaliseks on suur koomiksi sõber Kevin Smith. Spoileritega arutelu algab ~38 minutist. Enne seda arutavad nad muide Watchmen'i treilerist jms. Smith on nimetanud TDK'i eepiliseks ja parimaks koomiksifilmiks. See mees teab, millest ta räägib erinevalt minust... Kuid tuleb tõdeda, et nii nagu Smith nii ka mina ei viinud enne filmi Batmobile ja Batpod'i kokku. Kui Batpod Tumbler'st välja lendas, siis tundis Smith ennast rumalana, et ta sellest varem aru polnud saanud. Sama siin. Olin Batpod'i pilti juba mitu kuud tagasi nt. posteril näinud. Sellel on samad rattad nagu Tumbler'l ja ikka ei viinud neid kahte asja kokku. Nüüd saan ka lõpuks aru, miks nahkhiirmees Batman Begins's selle Tumbler'i roolis olles ennast vahepeal "kõhuli" viskas. Live and learn.

Batpod'ga action stseen oli filmi kolmest suurimast action stseenist kõige võimsam. U-turn vastu seina ja slaalom läbi postide, mille tagajärjel jäi Joker jalameheks. Seejärel ootas Joker, et Batman teda alla ajaks, mis näitas jällegi, kui hull ta ikkagi oli. Action oli palju paremini üles võetud, kui BB's sealhulgas ka käsitsi võitlused. Õnneks Nolan ja co. õppisid oma vigadest. USA's on võimalik neid suuremaid action stseene vaadata IMAX kinos, mis kuuldu järgi pidavat olema omaette elamus. Kevin Smith on näinud seda ka tavalisel ekraanil ja ütles, et film ei kaotanud ka siis mitte midagi. Hea kuulda.

TDK reiting on PG-13, kuid see pole lastefilm! Hindan seetõttu seda veel rohkem, sest film oli vägivaldne ja julm. Olen kindel, et 13-aastased näevad õudusunenägusid nt. Two-Face'st. Joker'i peale lasevad nad kohe püksi. Kuigi ma teadsin mingil määral ette Joker'i pliiatsi kadumise trikki oli see ikkagi lahe. OK, tundub, et jõudsin oma jutuga Joker'ni. And here we go! Heath Ledger tegi midagi enneolematut. Ma ei saanud alguses lihtsalt silmi tema näolt ära. Jälgisin tema limpsavat keelt, silmi, kehakeelt ning eriti tema häält. Heath on öelnud: "This is the most fun I've had with a role". Ootasin teda iga kord suure õhinaga taas ekraanile, kuid õnneks näidati teda just õigel hulgal. Tema, Batman ja Harvey Dent said võrdselt ekraaniaega.

Kõige parem Joker'i juures oli see, et tema taustalugu ei räägitud. Kui me ei tea midagi tegelasest, siis seda rohkem hirmuäratavamaks ja salapärasemaks ta muutub. Ta rääkis kolmel korral erinevad lood oma armide saamisest. Jokkeril puuduvad reeglid. Teda ei huvitanud raha. Ta tahtis lihtsalt külvata kaost. Sellepärast oli ka Batman'l raskusi tema mõistmisel. Christian Bale ja Heath Ledger'i esimene ühine filmitud stseen oligi see ülekuulamine vanglas, kus Batman läheb närvi ja hakkab Joker't peksma ning viimane samal ajal naerab! Kusjuures ta naeris suhteliselt vähe terve filmi jooksul erinevalt Jack Nicholson'st. Sellepärast ongi neid kahte pea võimatu võrrelda. Täiesti erinevad filmid juba esiteks, kuid loomulikult eelistan Heath'i. Teda ei tundnud selle meigi ja hääle all äragi.

Joker'i plaan oli ikka meeletu. See polnud lihtsalt Kill the Batman. Terve Gotham City oli tema pärast paanikas. Treileris kuuldud "It's all part of the plan" põhjal ei osanud arvatagi, kui hulluks see olukord läheb. Joker mängib suurt rolli Two-Face sünnile. Heath Ledger'i fenomenaalne roll jääb inimestele kauaks meelde, sest tuleb tunnistada, et elasin Joker'le rohkem kaasa kui Batman'le. Oscar peab lihtsalt ära tulema.

The Dark Knight on palju rohkem, kui lihtsalt koomiksifilm. Hea vs. halb saab täiesti uue tähenduse. TDK on sünge. Selles on sügavust, karakterid arenevad eriti Harvey Dent. Nagu ma eeldasin oli Aaron Eckhart oma ülesannete kõrgusel. Maggie Gyllenhaal on parem kui Katie Holmes BB's. Kuigi kõik jäävad Heath'i varju tegid nad kõik head tööd. Hans Zimmer'i ja James Newton Howard'i muusika on suurepärane. Mul võttis juba iga kord treileri lõpus olev muusika kananaha ihule. Filmis andis muusika edasi pinget eriti Joker'i stseenides. Tavaliselt ei panda muusikalist tausta tähele, aga see on üks eranditest. Järjekordne klassikaline soundtrack.

Feel the Difference oli aga jälle pettumus. Ei tunne seda vahet kuidagi. Helidel jätkates. Ma vihkan Batman'i jämedat häält! Tean, et see on Nolan'i soov, aga seda oleks võidud mõni aste tagasi võtta, sest praegusel kujul see ausalt segab vaatamist. Kõige ülejäänuga olen 100% rahul, mida Christopher Nolan ja tema vend on kahe filmiga saavutanud. Parima filmi kategoorias film ei kandideeri, aga loodan, et Nolan kandideeriks lavastajana. Ta on seda väärt nagu muidugi Heath. TDK on meistriteos. Mul jäid alguses mõned asjad segaseks, mis kinnitab veelgi, et tegu pole kaugeltki lastefilmiga ega ka lihtsalt koomiksifilmiga. Päris kindlasti lähen teist korda vaatama. On alanud suured spekulatsioonid järgmise villain'i ümber. Ise ootan The Riddler't...

Hinne on teadagi mis. Kõik seonduvad postitused:
The Dark Knight
Pimeduse rüütel
The Dark Knight posterid
Batman: Gotham Knight
Batman
Batman Begins

2 kommentaari:

  1. Hea film oli, suurt midagi lisada ei olegi. Batbod'i päritolu hakkas alles siis kohale jõudma kui ta hunnikusse pani(ennem ei tulnudki sellele:)).
    Ja laste kohapealt oleneb mis filme on laps vaatama harjunud. Mu 12a magab nagu nukuke :) Hoiatus peaks olema hoopis nõrganärvilistele ja naistele kelle elu õudseim film on Titanic.
    Ootan triloogiat oma riiulile.
    Minultki 10/10

    VastaKustuta
  2. Huvitav, kui võimsa elamuse siis veel IMAX-s saaks? IMAX-s vist tunned rohkem, et oled ise filmis sees. Tahaks ka ära proovida.

    Ise vist kirjutan Dark Knightist pärast teistkordset vaatamist, mis peaks järgmisel nädalal aset leidma. Esimesel korral ei suutnud lihtsalt kõike jälgida, nii palju ei jõudnud kohale. Üht ma ütlen, et minu jaoks Ledger varastas filmi.

    VastaKustuta