reede, 14. detsember 2007

The Golden Compass

The Golden Compass (2007) oli tõeline käkerdis. Treileri põhjal võis normaalset filmi loota, aga kaugel sellest. Kuuldatavasti polnud sel ka kõige parem avanädal. New Line Cinema on selle projektiga üpris võssa pannud. Sama budgeti eest tegi Peter Jackson vähemalt 2 LOTR filmi. Paratamatult hakkan seda võrdlema LOTR triloogiaga. Võrrelda võib ka Narnia'ga, mida nüüd pean kõvasti paremaks, kui Golden Compass'i. Siis on veel muidugi Harry Potter ei tea juba mitu filmi. Mul on järjepidamine sassi läinud. Kõikidele eelpool nimetatud filmidele on turgu, aga kellele on mõeldud Golden Compass? On kommenteeritud, et raamatu lugejatele valmistab film pettumuse, aga mittelugejatele peaks meeldima. Mina polnud raamatutest enne kuulnud, lugemisest rääkimata ning mulle ei meeldinud.

Film on lihtsalt jabur ja igav. Eriti vaevaliselt liigub lugu alguses. Pole kellegile kaasa elada. Meil on küll peategelane noor tüdruk Lyra Belacqua, keda mängis täitsa hästi Dakota Blue Richards, aga tema karakter ei olnud kaasahaarav, usutav. Lõpupoole isegi oli. Huvitav, et nüüd on järgmine noor näitleja nimega Dakota (Fanning), aga see selleks. Nimedel peatudes, miks filmi tegelastel nii imelikud nimed olid? Peategelane Lyra Belacqua, jääkaru Iorek Byrnison, nõid Serafina Pekkala ning igasugused veidrad kohanimed jne. Dialoog oli üldse kohati lausa piinlik. Kõikidest näitlejatest ja filmi muudest elukatest oli kõige lahedam jääkaru Iorek, kellele oli hääle andnud Ian McKellen. Esimest korda teda nähes hakkasin filmi juba vaadatavaks pidama, mis on ikkagi imelik, et ta on puhas CGI. Temalt ka filmi parim lause: "I have a contract with the child." Karude omavaheline võitlus oli hea, mida võis põgusalt näha ka treileris. Filmis lõppes see hmm magedalt. Publik oli kuidagi jahmunud vms. Peamiselt hakkan mõtlema, et kuhu kõik see raha ikkagi on läinud, sest arvutiefektid polnud kuigi õnnestunud.

Golden Compass'i põhiline probleem minu jaoks oligi, et see ei haaranud kaasa. Kuidagi igav lugu või isegi mõnes mõttes jaburalt keeruline. Huvitav, kas lapsed suudavad seda kõike jälgida. Täiskasvanutele ei paku see minu arust midagi. Mõned deemonitest loomad olid nunnud. Eks need meeldivad ükskõik kui vanadele. Kõige jubedam on aga see, et filmile on oodata veel kaks järge. Kui esimese puhul mõtlesin sellele võimaluse anda, siis kardan, et järgesid enam näha ei taha. Soovitan hoopis vaadata selle aasta parimat perefilmi Stardust'i. 4/10

1 kommentaar:

  1. Usku mul polnud sellesse juba alguses, kuid raamatut lugenuna on ikka kohustuslik ka film ära näha.

    VastaKustuta