laupäev, 15. detsember 2007

There Will Be Blood

There Will Be Blood (2007) tuleb Eesti kinodesse alles 15. veebruaril, aga suure õnne läbi nägin juba sellel nädalal. Suured tänud Filmimöla tegijatele Laurile ja Timole, kes sellise võimaluse andsid. Film oli mõistagi hea ja pärast põgus vestlus meeste endiga on elamus, mis ei unune niipea.

Kui kuulsin esimest korda pealkirja There Will Be Blood, siis tõi kohe silme ette Saw II filmis kasutatud sama tagline, mis natukene häiris. Nüüd filmi näinuna paremat pealkirja polekski saanud olla. Mõned kommentaarid filmile on nüüd stiilis There Will Be Awards. Millest loomulikult ei saa üle ega ümber on Daniel Day-Lewis osatäitmine, kes pühib Oscaritel teiste kandidaatidega põrandat. Kui ta juhtumisi ei peaks võitma, siis poleks õiglust maa peal. Sel aastal või isegi üle mitme aasta ei meenu ühtegi nii head rolli, kui naftamagnaat Daniel Plainview. Täiesti sõnuseletamatu näitlejaanne ja kehastumisvõime. Eriti tema silmad ja hääl, mis jäävad kummitama. Kusjuures panin esimest korda tähele, et Daniel Day-Lewis on välimuselt veidi mu papsi sarnane. Õigemini ainult siin filmis, kus tal olid need sarnased vuntsid, aga peale nende veel mõned sarnasused.


Filmi algus oli päris pikalt ilma dialoogita. Näitaski ainult peategelase musta tööd. Tegelane oli kogu aeg naftaga koos, mis ongi tõsiasi, et musta kulla otsimine on must töö. Esimene veri tuli ka üpris filmi alguses ja sealt hüppas lugu mõned aastad edasi, kui Plainview oli juba tunnustatud ärimees. Film kulgeb üpris aeglaselt, aga igav kohe kindlasti ei hakka. Just eriti heade rollisoorituste pärast. Teine hea sooritus filmis oli Paul Dano mängitud noor preester. Nende kahe karakteri omavahelised dialoogid olid filmis võtmekohad. Ühele teisele tegelasele puistas Plainview südant, mis andis hea ülevaate, mida ta inimestest arvas. Tema karakter on midagi ennenägematut. Positiivne oli see, et filmis polnud ühtegi armastusliini. Plainview sugune tüüp ei suudakski arvatavasti kedagi armastada, kuid ta armastas väga oma poega. Perekonnal ja usul oli filmis suur tähtsus, aga ei hakka midagi spoilima. Lõpp oli hea. Muidu nafta puurtornid ja kõik muu sellega seotud oli hästi õnnestunud, reaalselt kujutatud.


There Will Be Blood nõuab, et seda uuesti vaadata. Ei oskagi öelda, kas see on režissööri Paul Thomas Anderson parim film. See on teistsugune igaljuhul, kui tema varasemad tööd. Instant classic. 10/10

5 kommentaari:

  1. miks see põgus vestlus Filmimöla meestega nii unustamatu kogemus oli?

    VastaKustuta
  2. Ma küsin ikka ka üle, et miks?

    VastaKustuta
  3. See lause oli rohkem minu jaoks mõeldud mitte laiemale publikule. Aga panin, et ei unustaks. Aga tore, et huvi pakub. Tänu sellele ei unune enam kunagi ;)

    VastaKustuta
  4. Tegin hindes õigustatud muutuse 9 asemel 10/10, sest aega on nii palju mööda läinud ja film on eelmise aasta parimate hulgas.

    Jätsin arvustuses täiesti mainimata, et muusika tegi ju Radiohead kitarrist Jonny Greenwood. Muusika oli kummitav.

    Nüüd, kui film on lõpuks kinodesse jõudnud siis lähen võib-olla teist korda vaatama. Ei taha sõnu süüa, et pole päris kindel veel.

    VastaKustuta