laupäev, 17. mai 2008

You, the Living

Tänud lähevad Raulile, kes oma blogis filmi kiitis. Rootsi film Du levande (2007) tõuseb minugi aasta paremiku hulka. Rauli võrdlus Sügisballiga on igati õigustatud. Nägin seda sarnasust isegi. You, the Living on visuaalselt nii lummav. Mis on täiesti üle mõistuse, et kõik stseenid on filmitud stuudios! Peale ühe, mis oli kindlasti viimane. Erinevaid kohti oli kindlasti üle kümne. Nende ehitamine võis neil päris kulukaks minna, aga tulemus on seda väärt. Ehitatud on üks väike osa nt. mingist ruumist ja kaamera seisab alati ühes kohas paigal. Nagu oli näiteks Coffee and Cigarettes.

Tegelasi on palju. Suur osa on lihtsalt anonüümsed kodanikud, kelle igapäeva ellu oleks justkui kaamera pandud. Mõni tegelane räägib oma unenäost või teine näiteks seksi ajal oma tööst. Seda kõike siis vaadates samal ajal kaamerasse. Nagu Sügisballiski pole siin keegi väga õnnelik. Kõigil on mured ja unistused. Mõnes kohas lauldi või mängiti muusikat. Üks kitarrist mängis mitu minutit lihtsalt kitarri. Vaata klippi siit. "Teie, kes te elate" oli Cannes'i programmis ja Rootsi ametlik film võõrkeelse filmi Oscari kategoorias. Hetkel jookseb veel Sõpruses. Super film.
9/10

4 kommentaari:

  1. Uskumatu, et vaatasid juba Du levande ära ja, et see ka sulle nii meeldis :).
    Geniaalne film! Vaata ainult seda sinu välja toodud youtube klippi. Sellist asja annab ikka välja mõelda. Tuletab Mounty Pythonit meelde. Igatahes neetult vaimukas film!

    VastaKustuta
  2. Mulle tuli lihtsalt Monty Python meelde. Neil olid siuksed eriti lennukad naljad. Mõtlen just seda maja liikumist selles konkreetses stseenis.
    Ah, vahet pole.

    VastaKustuta
  3. aa nüüd saan aru. muidugi. Meaning of Life algus selle liikuva majaga.

    VastaKustuta