kolmapäev, 21. mai 2008

Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade (1989) meeldis mulle samapalju kui esimene. Iga osa algab põneva seikluse või tagaajamisega, mis paneb vaataja kohe õigele lainele. Nii ka Last Crusade. See oli jälle seiklusest pungil ja Indiana isa Sean Connery näol mõnusalt humoorikas. Film algab minevikus, kui Indy on veel poisiklutt, kuid juba hakkamist täis. Saame ka teada, kust ta omale piitsa ja kaabu sai. Oma esimese piitsahoobiga tegi ta ka lõua alla armi, mis on ka Harrison Ford'l. Hea väike detail. Ning madude kartusel on ka mõjuv põhjus. :)

Järjekordselt on vaenlasteks natsid, kes seekord Püha Graali taga ajavad. Indy isa on sellel alal hea asjatundja, kuid ta läheb kaduma. Indy saab temalt Graali märkmeraamatu, mille põhjal ta leiab isa ja lõpuks ka Graali enda. Vahepeal satub Jones Hilteri endaga silmitsi, kes annab talle raamatusse autogrammi.

Püha Graali teema on minu jaoks kõige huvitavam triloogiast. Mulle on alati meeldinud see lõpp kolme mõistatusega ja lõpuks õige peekri valimine. Puhas seiklusmängude element. Kordan vist juba ennast, aga peale filmide mängisin omal ajal suure huviga Indiana Jones and the Infernal Machine mängu. Mängus oli näiteks loadingute ajal samasugune punane joon nagu Indy filmides. Armastangi seiklusmänge võib-olla just tänu Indy filmidele. Uus mäng on ka tegemisel hetkel. Ning muide Angry Video Game Nerd tegi samuti uue filmi auks kolme vana mängu ülevaated.

Efektid on viimase peal. Üldse pole ükski triloogia osa ajale jalgu jäänud. Mõistatuste lahendamine (nagu see X marks the spot) tõi silme ette uuema filmi National Treasure, mis mulle ka meeldis. The Mummy on veel suuri mõjutusi saanud Indy seiklustest. Pole ka see paha, aga täna tuleb lõpuks neljas Indiana Jones!
9/10

4 kommentaari:

  1. Ma pean kahjuks tunnistama, et pole ühtegi eelmist näinud, nii et tänast neljandat osa vaatasin täitsa tühjalt lehelt. Päris kaasakiskuv oli, aga sinult, kes sa kõiki näinud oled, tahtsin just küsida, et kas eelmised kolm kah nii ulmekad olid?

    VastaKustuta
  2. Eelmised nii ulmelised polnud. Ega seegi nii väga polnud. Eriti ulmeliseks läks kunagi mängitud Infernal Machine, aga sellest pikemalt:
    http://filmsmusic.blogspot.com/2008/05/indiana-jones-and-kingdom-of-crystal.html

    VastaKustuta
  3. Esimene osa oli väga hea ning tore oli näha noort Alfred Molina´t ning normaal suuruses John Rhys-Davies´t ;)

    Teine osa on päris sünge ja mulle Kate Capshaw eriti ei istunud, aga nagu mainisid, siis olid mõned meeldejäävad kohad mida hea vaadata :)

    Kolmas osa on mu lemmik - kaasa haarav, hea tooniga huumor (´´You know Marcus. He once got lost in his own museum´´) ja kuidagi seiklusrikkam tundub..

    Neljandat ma ei ole veel jõudnud vaatama minna ja loodan, et nädala lõpuks on asi tehtud. Mis mulle kindlasti meeldib on see, et kõigi kolme (nelja) puhul on eriefektid miinimumi piires ja seega ei toimu pidev vaataja petmine.

    Mis mind väga kurjaks tegi oli see, et mõned jobud analüüsivad ikka ja jälle kas vananev Ford oli ikka õige valik Indianat kehastama.. idioodid!! See mees näeb parem välja kui mõni 40ne aastane ja viis kaskadööride kasutamise miinimumini. Pealegi ei ole võimalik teha Indiana Jones´i filmi ilma Fordita.. kes seda vaadata tahaks!!?? Ja miks ei tohi tegelane vananeda.. ma parem ei hakka, sest see on ikka nii loll jutt mida aetakse...

    VastaKustuta
  4. Alfred Molina sai esimeses vähe ekraanil olla. :)

    Harrison Ford veaks vabalt veel ühe Indy filmi välja! Kuigi nägin ka ise, et mees on vana ja seda särtsakust enam polnud. Mis ongi hea, sest tegelane vananeb. Kui oleks keegi teine Ford'i asemel mänginud, siis oleks olnud läbikukkumine. Jr. (Shia LaBeouf) viskas ka nalja Indy vanuse üle u. nii "What are you 80?" :P Kuid see oli filmi alguses. Pärast nägi poeg, et papsil on südikust küll.

    Nad oleksid võinud aastaid tagasi neljanda teha, siis praegu oleksime võib-olla juba viiendat saanud näha... Kui ainult see õige käsikiri oleks kiiremini leitud. Lucas pani näkku pmtlt, sest talle ei meeldinud üks variant, seevastu Spielberg ja Ford olid ammu nõus.

    VastaKustuta