neljapäev, 6. märts 2008

No Country for Old Men



Teiseks filmiks Plaza sünnipäeval valisin samuti juba korra nähtud No Country for Old Men (2007). Esimene kord nägin veebruari alguses esilinastusel. Klikkige lingile, kui olete praeguse läbi lugenud. Ütlesin eelmise review lõpus, et jään suure huviga Oscari tulemusi ootama. Ja tulemuseks ongi 4 Oscarit: parim film, lavastajad, mugandatud stsenaarium and last but not least meeskõrvalosa Javier Bardem. Mul polegi plaanis midagi pikalt seletada. Täpselt nagu Ethan Coen oma Oscari tänukõnes jäi väga kidakeelseks: "I don't have a lot to add to what I said earlier. Thank you."



Plazas pakuti sünnipäeva puhul kõigile soovijatele värskenduseks väikest piimapakki. Kuskil ringlesid vist ka kommid. Piimast räägin kahel põhjusel. Mäletate There Will Be Blood ühte lauset: "I drink your milkshake". Ning kes on näinud No Country't siis teavad, et piim mängis ka seal olulist rolli. :) Naljakas stseen, kus sheriff Tommy Lee Jones'i noor paarimees taipas, et Chigurh oli nende käest napilt pääsenud. Sellele eelnev treilerisse sisenemine oli samuti muhe, kui Tommy Lee Jones jäi relva hoidva paarimehe varju. See tandem oli koos väga naljakas. Kõik on muidugi stsenaariumi võlurite Coen'te vili.

Aitabki vist. Film on võitnud parima filmi Oscari ja saab veel tuntumaks, kui ta varem oli. Kas on keegi, kes nüüdseks sellest filmist mitte midagi kuulnud pole? Ei tahaks eriti uskuda. Kes seda filmi on juba näinud siis soovitan vaadata ka teisi vendade filme, eriti Fargo, Big Lebowski, Miller's Crossing või miks mitte O Brother, Where Art Thou? Panen hindeks 9 nagu ennegi. Maksimumiga olen väga kitsi nagu teate. 9/10

Geeniused Ethan Coen ja Joel Coen.

15 kommentaari:

  1. Juhuslikult sattsin sellese blogisse ning tekitas hämmastatust, et keelelegi meeldis: "No Country for...". Tegu oli minu meelest kahtlematult selle aasta halvima (Oscari) filmiga(, tõsi "There will be blood" on veel nägemata, aga nii halb kui Maad vanadele meestele ta ikka olla ei saa). Kogu filmi jooksul ei teki kordagi mitteainsat pingelist hetke, noh see poemüüja steen on samm selle suunas, kuid sellel puudud absoluutselt mingisugune side põhiliiniga. Dialoogid on selles filmis ju oraktiliselt puudu, kui jätta need üksikud publiku meelitamiseks mõeldud tsitaatlaused välja. Kõik karakterid on väga pinnapealsed ning esinevad idiootidena (eriti käib see šerifi ja hr Mossi kohta), jällegi ainsa erandina võiks märkida põhipaha, kellega on natuke vaeva nähtud. Tegevust on filmis kokku 15 minuti jagu, mõistmatu 2h pikkus. Oscari filmilt eeldaks, et ta paneks millegi üle mõtlema või et teda oleks vähemalt hea vaadata, see film ei paku kumbagi. Kahtlemata enim üle-hinnatud film, millega olen kokku puutunud. Loodaks, et äkki ütleksid mulle vähemalt ühe asja, mis selle filmi heaks filmiks teeb.

    VastaKustuta
  2. Ma arvasin, et ma olen ainus, kes sellest filmist mötleb nii nagu Tiit, aga tuleb välja, et siiski mitte.
    Hea seegi :)

    VastaKustuta
  3. Jah, minagi arvan nagu Tiit ja Liina. Nagu oleksid Coeni-vennaksed üritanud Tarantinot järgi ahvida. Ebaõnnestunud katse teha eksistentsialistlikku road-moviet. Ootasin enne vaatamist filmilt palju rohkemat.

    Javier Bardem oli muidugi tasemel, tema tegelaskuju jäi aga üsna üheplaaniliseks. Samas mõttetu oli Woody Harrelsoni kümneks minutiks sissetoomine - nagu oleks tahetud lihtsalt tema nime tiitritesse saada.

    Meeldis kindlasti see, et muusikat ei kasutatud. Keskmine Hollywoodi saast upub muusika sisse ära - koguaeg on täisorkester pasundamas mingit üldist teemat, nüansse ei ole.

    VastaKustuta
  4. Ma saan vist aru miks mõnedele film ei meeldi, sest film kulges üpris aeglaselt. Seda võis veel eriti rõhutada tõesti muusika puudumine, aga pinge oli üleval ka ilma selleta. Oscari tulemustest sõltuvalt on kindlasti neid inimesi, kes mõtlevad, et film peab järelikult hea olema. Aga fakt on see, et maitsed on erinevad. Mulle meeldis There Will Be Blood rohkem, aga Coen'te võidu üle on mul ka hea meel.
    Muidu vähemalt kaks filmiblogijat Fletchu ja Trash, panid hindeks samuti 9.
    Kõike eelnevat arvesse võttes pean Fargo't siiski parimaks vendade filmiks.

    VastaKustuta
  5. Õige, kapist välja!

    Ma ei ole siiani kõnealuse filmi kohta arvamust kirja pannud, kuigi käisin peale Oscareid seda isegi uuesti vaatamas (seekord teistsuguses järjekorras - "There Will Be Blood" enne ja "No Country.." pärast)
    Aga arvustusega ootan vähemalt pool (tõenäoliselt rohkem) aastat, sest hetkel taob peas ainult üks mõte: "kõige ebaõiglasem Oscar läbi ajaloo"

    Selle filmi kolm märksõna minu jaoks on:
    ideaalne pahalane
    ---
    tavaline
    KIRETU

    VastaKustuta
  6. Ebaõiglane Oscar kindlasti pole, sest Coen'd on selle ära teeninud. Ma loodan, et nad teevad kunagi tulevikus veel parema filmi ja võidavad uuesti (teenitult siis?). See oleks igaljuhul jama, kui see nende ainsaks võidufilmiks jääks.

    Samamoodi hoian pöialt lavastaja Paul Thomas Anderson'le. Ükskord tuleb ka tema päev uskuge mind! Või muidu, teate küll, There Will Be Blood.

    VastaKustuta
  7. Ma lihtsalt igaks juhuks mainin, et see "kõige ebaõiglasem Oscar läbi ajaloo" on rohkem selline värske ärev emotsioon kui tõsiseltvõetav hinnang...
    Sest ajas pea just eriti kaugele tagasi minema, kui leiab ikka totaalseid akadeemia käkke (Chicago, Shakespeare in Love jne.)

    VastaKustuta
  8. btw see lugu tegi täna enne lõunat blogtrees kõvasti ilma. Esilehel jõudis neljandale positsioonile välja. Kuigi ma blogtree esilehte tavaliselt ei loe, vaid ainult filmi ja muusika kanaleid. Kuid sama kiirelt nagu see toppi jõudis, sama kiirelt ka sealt ära kadus. Imelik kuidas täitsa lampi postitused vahest sinna mingi juhuse läbi jõuavad. Miks näiteks There Will Be Blood tähelepanu ei teeninud ahh?

    VastaKustuta
  9. Kusjuures, iga vaatamiskorraga on No Country mullegi hakanud aina vähem meeldima. Ju siis enam ei maksa vaadata, niigi neli korda nähtud juba.

    VastaKustuta
  10. Ma kaks korda suhteliselt järjest ja teen ka pausi nüüd. DVD ostaksin, et lisadele pilk peale heita.

    VastaKustuta
  11. Ma tuletaks siiski meelde, et film on valminud Cormac McCarthy raamatu põhjal (välja antud vist aastal 2005) ja seesama mees oli Oscaritel kohal ja plaksutas vast kõige enam kui NCFOM võitis miskis kategoorias. See, kui elav kirjanik nii andunult tunnustab tehtud tööd tähendab seda, et tema mõte oli Coenite poolt õigesti edasi antud.

    Mulle film meeldis ja sellel oli üks parimaid alguseid (kui There will be no blood välja arvata) ja sündmuste kulgemise tempo mulle sobis. Ei oodanud mingit actionit ja õnneks seda ka ei olnud. Seda, kas oscar oli teenitud või mitte võib alatiseks vaidlema jääda. Siiski film ei pea meeldima kõigile ja selle tähendust tõlgendatakse erinevalt ja nii see peabki olema, kõik ei saa kõigile meeldida :)

    VastaKustuta
  12. Mina käisin täna filmi teist korda vaatamas ja see meeldib mulle veel rohkem kui enne. Kui pärast esimest korda mõtlesin, et panen hindeks "8", siis nüüd kipub "9" peaaegu ära tulema. Ütleks lihtsalt, et suurepärane film ja kindlasti oscarit väärt!!!

    Ei ole vist mul mõtet põhjuseid tuua, miks film nii hea on, kuna Mr. Soprano juba on kirjutanud sellest ja ilma liialdusteta. Lühidalt siiski filmi suurimad plussid:
    Bardemi super rollisooritus;
    palju väga muhedaid nalju (peamiselt Tommy Lee Jonesi esituses);
    mitmed pingelised stseenid (Llewelyni põgenemine teda autoga taga ajanud pahade ja nende koera eest, Chigurh'i ja poemüüja vestlus, Llewelyni ja Chigurh'i vaheline kassi-hiire mäng jne jne);
    ootamatud hetked (nt see, kui filmi lõpus Chigurh'i autole sisse sõideti);
    väga kõrge tehniline tase (eriti heli ja kaameratöö).

    Ei ole siin midagi vinguda :). Film on lihtsalt suurepärane!

    VastaKustuta
  13. WTF?

    Mis teile ei meeldi seitsmekümnendate kino või, et No Country kallal vingute? 100% puhas homage Sam Peckinpah´ile ja 100% idast vaikse lainena saabuv neo-thriller. Jesus, rähmaste silmadega käite kinos või? Paraleele ei tõmba, vaatenurka ei püüa leida? Tegevust mida kaamera ei suutnud haarata, oma peas fantaasiarikkalt juurde ei pane või?

    He he !

    :)

    VastaKustuta
  14. Põnevad kommentaarid. Seinast seina! :)
    Hakkan ka nüüd seda vaatama ja ootan kohe põnevusega, kas see mulle siis meeldib või ei!

    VastaKustuta