kolmapäev, 5. märts 2008

Goya's Ghosts

Goya's Ghosts (2006) tahtsin vaadata mitmel põhjusel. Esmalt Natalie Portman. Teiseks vaatasin, et kaasa teeb Javier Bardem! Kolmandaks valisin just praegu selle teose, sest lähen täna vaatama samalaadset ajastufilmi The Other Boleyn Girl, kus mängib samuti Natalie Portman. Veel üks põhjus on režissöör Milos Forman. Päris palju põhjuseid.

Bardem on üks Spanish Inquisition liikmetest. Monty Python naljatles tihti selle Spanish Inquisition üle hehe. Aga need liikmed vanasti nalja ei mõistnud. Kõik inimesed, kes nende arvates ei sobinud ühiskonda, pandi vangi, hukati. Nii hakatakse ka Portman'i tegelast süüdistama juudiks olemises. Teda piinatakse kuni tal ei jää muud üle, kui üles tunnistada. Neiu pannakse vangi ja tema perekond hakkab muretsema. Pereisa veenab Bardem'i, et viimane tema tütart aitaks. Alguses palub viisakalt, kuid pärast paneb piinates ka tema enda "The Question" usu proovile. Küsimus seisnes selles, kas inimene tunnistab isegi valet, kui teda piinatakse. Lõpptulemus oli igatahes see, et Portman jäi 15 aastaks vangistusse. Ja tsölibaati vandunud munk käis mõnikord vanglas temaga "palvetamas", mis lõpuks viis lapseni.


Kuidas tuleb mängu üldsegi kunstnik Goya? Tema on enam-vähem kõigi nende sündmuste kõrvaltvaataja. Ta on ka tunnistajaks Prantsuse revolutsioonile, millega Hispaania vallutati. Ta jäädvustas kõiki neid sündmusi maalides. Võiks veel pikalt kirjeldada sündmusi, aga ei hakka. Ajaloolisi filme on vahest täitsa huvitav vaadata. Üks asi veel. Nad tegid lõpuks 15 aastat vangis olnud Portmani ikka väga jubedaks. Ja näitleja tegi ise ka hämmastava muutuse. Üle keskmise film. 6/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar