laupäev, 15. märts 2008

Blood Simple.

Ütlesin, et vaatan Blood Simple. (1984) niipea kui võimalik. Näinud nüüd Coen'te esimest filmi, siis võib öelda, et vennad on tõesti geeniused. Debüütfilm on kaasahaarav ja nii... Coen'lik. Mis mulle eriti meeldib, et nende debüüt valmis minu sünniaastal. Mul on pikemat aega meeles mõlkunud idee võtta tuntumad filmid aastast 1984 ja teha lihtsalt üks filmimaraton. Sellest aastast on nii mõndagi head võtta: Ghost Busters, Indiana Jones and the Temple of Doom, The Terminator, This Is Spinal Tap, Beverly Hills Cop, Police Academy, Romancing the Stone, Splash, Once Upon a Time in America, Gremlins, A Nightmare on Elm Street jne. Päris mitmed nimekad saagad on sellest aastast alguse saanud. Aasta parimaks filmiks valiti siis Amadeus. Olen neid kõiki kunagi näinud, kuid Amadeus ainsana mitte. 1984 ruulib! Üldse 80-ndad ruulivad!

Coen'd ruulivad! Vennad tegid filmides üpris klišeelikult ümber käidud armukese juhtumi väga huvitavaks. Baariomanik avastab, et tema naine (Frances McDormand) petab teda. Ta palkab eradetektiivi, et mõlemale lõpp peale teha. Plaan luhtub täiesti ja lõpuks polegi enam kindel, kes keda tapab. Pinge jõudis lõpus haripunktini. Lõpp oli super nagu kõik eelnevgi. Muide dialoogis mainis eradetektiiv kaks korda Venemaad, et küll inimesed teenivad seal vähe: 50 cents a day. Go Coen's! Filmi algus meenutas No Country for Old Men, sest mõlemas oli voice-over ning samal ajal näidati maastikuvaateid.


Tõesti muljetavaldav, et Blood Simple oli Frances McDormand esimene filmiroll. Samamoodi nagu tema abikaasalt Joel Coen'lt (1984 - tänaseni) võis tulevikus häid filme oodata, võis ka näitlejannalt palju oodata. Tulevane Marge Gunderson. Olen sellel varem juba peatunud, et Coen'ite esimese kolme filmi kaamera taga istus Barry Sonnenfeld. Blood Simple, Raising Arizona ja Miller's Crossing on väga erinevalt üles võetud ja kõikide pildiline pool on muljetavaldav.


Nüüd on nägemata veel Barton Fink (1991) ja The Hudsucker Proxy (1994). Nende saamisega läheb arvatavasti tükk aega, aga kui käes, siis kommenteerimata ei jäta mingil juhul. Ja muideks vendade järgmine film on Burn After Reading (2008), kus kaasa teevad Brad Pitt, George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich ja Frances McDormand!
8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar