laupäev, 29. märts 2008

Fast Food Nation

Mulle on paljud Richard Linklater'i filmid meeldinud: Dazed and Confused, Before Sunrise, Before Sunset, Waking Life, The School of Rock jt. Fast Food Nation (2006) meeldis üldiselt ka. Jutustab see USA (miks mitte ka meie) kiirtoidu kultuurist ning püüab näidata, kui räpane see on. Sõna otseses mõttes satub meie burgeri liha sisse sitta. Kõik algab sellest, et tapamajas ja lihavabrikus töötavad immigrantidest mehhiklased, kes on tulnud salaja üle piiri nö. ameerika unelmat elama. Vabrikus töötades teenivad nad 1 tunniga sama palju, kui kodumaal terve päevaga. See pole tegelikult nende süü, et konveierlindilt koos lihaga ka muu sitt läbi läheb. Lint liigub lihtsalt liiga kiiresti.


Peale mehhiklaste on filmis mitu inimeste gruppi. Üks neist on kiirtoidu firma turundusdirektor (Greg Kinnear), kes tuleb asja uurima. Saanud teada rõveda tõe on ta loomulikult hämmingus. Tõde paljastas talle muuhulgas Bruce Willise mängitud karakter, kes ise samal ajal usinalt burgerit kugistas. Ei puudunud ka kiirtoiduketi müüjad. Tavalised kooliõpilased, kellel vaja taskuraha teenida. Siinkohal olgu mainitud, et tehakse ka kurikuulus burgeri vahele sülitamine. Jammi! Lõpetuseks on üks õpilaste huvigrupp, kes püüab firmale vastu hakata. Üks plaan oli neil näiteks vabastada farmis kõik lehmad. Ühte neist aktivistidest mängis Avril Lavigne... Pöidlaimeja Lou Taylor Pucci oli ka, keda just nägin Southland Tales mingit isehakanud gängstat mängimas.


Ethan Hawke peab vist olema igas Linklater'i filmis. Siin oli ta karakter üpris mõttetu aja raiskaja. Film on selline virvarr. Palju tegelasi ja erinevaid vaatenurki. Taheti võtta vist liiga suur amps. Samas maalib hea üldise pildi tervest süsteemist. Loomade tapmist näidati alles lõpus. Õnneks olin end hiljuti karastanud jõhkrama dokumentaaliga loomade väärkohtlemist (Meet your Meat), kuid suhteliselt ebameeldiv oli siiski vaadata. Kasutati muide ka Anton Chigurh'i taparelva!


Võiks filmi näidata emale, kes töötab lihavabrikus, et mis ta asjast arvab. Neil on muidugi väike firma. Fast Food Nation paneb mõtlema küll. Samas lahendusi ta ei paku. Pärast vaatamist vaevalt keegi taimetoidu peale üle läheb, aga mõneks ajaks Mäcis söömise võib küll küsimärgi alla panna. Kuigi Super Size Me veenis nagu rohkem. Igatahes mind ei takistanud filmi vaatamine paar päeva hiljem Staabist Maxiburgerit ostmast. :P
7/10

Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar