neljapäev, 4. oktoober 2007

The Deer Hunter

Nüüd saan rahuliku südamega öelda, et olen The Deer Hunter (1978) ära näinud. Režissöör Michael Cimino ei ole kuigi tuntud ja tunnistan, et pole tema teisi filme näinud. Ega neid palju polegi (7 alates aastast 1974!).

Pakun, et Hirvekütt ongi tema kõige õnnestunum film. Mitme peale kirjutasid nad tugeva sisuga filmi. Kaasa teevad staarid Robert De Niro, Christopher Walken ja Meryl Streep. Kõik on nii noored, et imelik vaadata. Eriti Walkenit, kuigi hääl on tal täpselt sama. Streep oli väga võluv - on siiani muidugi. See oligi tema läbilöögiroll. Kandideeris Oscarile (De Niro ka) ja ainsana sai neist võidu Walken.

Teemaks on Vietnami sõda ja kuidas ühed tehasetöölistest sõbrad pärast sõja jubedusi normaalse eluga jälle kohaneda püüavad. Üks neist abiellub enne minekut ja just seal peol ei võta nad sõda üldse tõsiselt kuniks ise kõike läbi kogevad. Pulmas muide oli üks sõdur, kellel oli juba kogemus olemas. Vene rulett oli neil sõjas kulminatsiooniks... Mõne sõbra närvid ei pidanud sellele vastu. Ainsana säilitas neist külma närvi ja selget mõistust De Niro tegelaskuju. Ühte tema plaani ennustasin õigesti ette. Kui mul selline julgus oleks, siis oleksin täpselt samamoodi teinud. Sõda muudab inimesi. Walkeni tegelaskuju mentaalselt ja teist sõpra füüsiliselt. De Niro aitas neid kahte sõja ajal ja püüdis ka pärast sõda aidata.

Pole midagi parata, aga Vietnami sõda on jätnud sügava jälje USA'le. Oliver Stone on teinud sellest juba 3 filmi: Platoon (1986), Born on the Fourth of July (1989) ja Heaven & Earth (1993). Lisaks Kubrick'u Full Metal Jacket (1987). Isegi Forrest Gump (1994) käis Vietnamis. Pealkiri The Deer Hunter tuleneb sellest, et tegelased käisid tihti koos hirvejahil. Ja lõpuks tahan veel öelda: "Fucking A".

1 kommentaar:

  1. Heaven's Gate on ka juttude järgi hea. Originaalpikkuses DVD-l pole ja tegelikult on olemas veel ka 5 tunnine directors cut. See lühendatud versioon on mul olemas aga kuna subtiitrid puuduvad R1 reliisil, siis jään vast nordicut ootama.

    VastaKustuta