kolmapäev, 17. oktoober 2007

Good Copy Bad Copy



Good Copy Bad Copy (2007) - a documentary about the current state of copyright and culture. Leidsin filmi septembrikuu Digi vahelt. Üldine teema on copyright. Võib öelda, et filmis oli palju äratundmisrõõmu.

Näiteks peatuti DJ Danger Mouse - The Grey Album (2004) juures. Mees, kes võttis The Beatles - The White Album (1968) muusikalise poole ja Jay-Z - The Black Album (2003) räpi ning kombineeris need kaks täiesti erineva ajastu ja stiiliga asja kokku. Tulemus sai minu ja paljude teiste arvates ülihea. Ta saatis lood tuttavatele ja pärast hakkas album nagu kulutulena üle interneti levima. Sellega rikkus mees copyright'i, kuid enam polnud midagi teha. Kusjuures mitte keegi ei teeninud selle albumiga midagi, sest seda ei müüdud. Beatlite advokaadid, kes võib-olla ainsana teenisid midagi seoses selle teemaga, hakkasid vastu. Filmis oli kellegi arvamus, et kui albumit oleks müüdud, siis oleks see võinud saada 2005. aasta parimaks. Hea kuulamine tõesti.

DJ Danger Mouse oli veel teisegi teemaga seotud. Tema bändi Gnarls Barkley hitti "Crazy" remixis Brasiilias üks tüüp oma koduse arvutiga ning tegi sellest Brasiilias populaarseks stiiliks tecno brega - techno 80-ndatest ning brega pidavat tähendama u. nagu cheesy. Pärast tegi üks USA dj nimega Girl Talk sellest remixist omakorda remixi oma läptopiga, kes on teinud mitu sampel albumit. Muusikaline vabadus. Ja nii saab tänapäeval igaüks teha. Muide Girl Talk'le meeldib poest plaate osta nagu mullegi. Füüsiliselt midagi omada on ikka parem kui mp3-dena. Kuigi ka tema tõmbab internetist. Kasvõi juba sellepärast, et ei leia plaate üles, kui tahab mingit sämplit kasutada.



Peale muusika arutati ka filmide copyright teemadel. Näiteks miks filmide tõmbamiseks populaarne leht The Pirate Bay kinni pandi. Kui õigesti aru sain, siis kinnipanijad olid MPAA organisatsioonist. Kuid miks üldse USA sekkus rootslaste lehekülje kallale? Rootsis oli see sait seadusega lubatud nagu mitmed selle tegijad rääkisid. Ja inimesed hakkasid ikka tõsiselt vastu. Tehti isegi The Pirate Party nimeline partei.

MPAA kohta olen näinud veel ühte dokumentaali This Film Is Not Yet Rated (2006). Polnud eriti huvitav, aga seeditav. Veel mõned arvud, mis filmist meelde jäid. Muusikatööstus on viimase kuue aastaga kaotanud u. 7 miljardit dollarit. USA väljastab u. 600 filmi aastas, India 900 ja Nigeeria... 1200, sest neil puudub copyright. Nigeeria Hollywood ehk Nollywood.

Good Copy Bad Copy filmi on võimalik alla laadida siit, mis kasutabki The Pirate Bay teenuseid: http://www.goodcopybadcopy.net/download

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar