reede, 30. november 2007

This Is England

Minu jaoks algas PÖFF täna filmiga This Is England (2006). Tegelikult käis see veel Just Film programmi alla, sest PÖFFi põhiprogramm algab homme. Käisin esimest korda ka Kinomajas. Ikkagi kahju, et Plazas filme ei näidata. Edasised filmid olen enamjaolt valinud kõik, mis oleksid Kosmoses. Tuttav koht ja suur ekraan. Sama kehtib ka Sõpruse kohta. Sissejuhatuseks veel, et PÖFFil olen käinud varem kahel aastal. Eelmine aasta jäi sõjaväe tõttu vahele. Nüüd siis paras aeg kaotatu tasa teha. Ning veel, kahjuks magasin maha eilse linastuse Gus Van Sant Paranoid Park (2007). Gus Van Sant kahte eelmist filmi olengi PÖFFil vaadanud: Elephant (2003) ja Last Days (2005). See selleks.

This Is England oli hea. Filmi peategelast Shaun'i kehastanud noor poiss Thomas Turgoose (15 a. kui ei eksi) oli üllatavalt veenev. Shaun'i nimi on tuntud ka Shaun of the Dead (2004) filmist. Eks lihtsalt kokkusattumus. Aga mulle hakkas mingi aeg film meenutama Hooligans (2005) kuigi This Is England on üpris ainulaadne. Shaun liitub ühe skinheadide grupiga. Ta ajab juuksed maha, hakkab vastavaid riideid kandma ja kõik muud jutud. Kusjuures Shaun'i ema polnud üllatavalt selle tegevuse vastu. Ainus mis talle ei meeldinud oligi see, et nad temalt luba küsimata poisi juuksed maha ajasid. Shaun'i uued sõbrad on kõik temast kordi vanemad, aga ta võetakse heameelega oma ridadesse. Noorukil on julgust ja potentsiaali, mida näeb just Stephen Graham tegelane Combo. Graham tegi hea rolli, täiesti usutav skinhead. Millega tegelevad Inglismaa skinheadid 1983. aastal? Eelkõige on nad teiste rahvuste vastu, sest nemad teevad oma odava tööjõuga paljud inglased töötuks. Nii nad vägivallatsevad võõraste kallal jne. Lugu põhineb mingil määral režissööri Shane Meadows enda lapsepõlve kogemustel, mis võis päris raju olla siis. Filmis oli ka tera huumorit. Eriti naljakas oli see, kuidas noor Shaun ja üks vanem tüdruk hüüdnimega Smell koos aega veetsid. Päris pikalt räägiti rindadest...


Noored on väga hästi mõjutatavad, mis tuli ka filmist välja. Aga lõpuks peab igaüks leidma selle õige tee, mille tundub, et Shaun lõpuks ka leidis. Muusika oli filmile sobivalt mõnus. Hea algus PÖFFile. Kuigi filmi enam kinos ei näidata, siis soovitaksin seda muid kanaleid pidi üles otsida. 8/10

2 kommentaari:

  1. Väga jõhker film nii muuseas. Kinos oli kindlasti veel rohkem actionit tunda kui koduste vahenditega vaadates.

    VastaKustuta
  2. Herr Kiirnuudel ajab vist Die Hard 4 -ga segamini kus tõesti oli kinos rohkem actionit tunda. He he !

    Vastik lõpp aga mulle kui kümme aastat kiilast pead ja valgete paeltega tanksaapaid kandnud kutile väga illustreeriv ajastu pilt. Tsiteerin oma blogist:

    "Kui nüüd sümbolistlik lõpp välja jätta oli tegemist väga hea pilguheiduga skinheadluse ajalukku, hetkedesse kui toimus üleüldine lõhenemine vasak ja parempoolseteks, SHARP / Trojan ja White Power skinnideks. Filmist on näha, et see oli paras pala neelata ka NF-i ridadesse läinutel. Combo kuulab pisar silmas northern souli ja räägib kuidas ta mustanahalistega koos oli esimesi original skinheade 1969 aastal, samas aga ähvardab paki lapsi ja poemüüjat."

    See Combo hinge lõhenemine ongi selle filmi märk !!! See näitab !!!

    VastaKustuta