teisipäev, 13. november 2007

American Gangster



Miller's Crossing vaatamisega tegin hea soojenduse selle aasta ühele oodatuimale filmile American Gangster (2007). Vaatasin plaza suurimalt ekraanilt. Režissöör on Ridley Scott, peaosades Denzel Washington ja Russell Crowe. 3 suurt nime koos ja uus meistriteos ongi sündinud. Ridley Scott'i puhul ei saagi vähemaga arvestada. Tal tuleb see kuidagi nii lihtsalt alati. A Good Year (2006) oli ka hea film, aga õnneks American Gangster tõi mehe õigetele rööbastele tagasi.

Film põhineb tõestisündinud lool. Denzel on gangster Frank Lucas, kes võtab filmi alguses surnud bossi äri üle ja "töötab" end peagi tippu. Äri käib heroiiniga, millega ta hakkab suurtes kogustes raha teenima. Crowe on seadusesilm Richie Roberts, kes tahab narkomaailma korda lüüa. Tegevus käib USA's 1960. ja 1970. aastatel Vietnami sõja ajal. Filmi ajal näitab pidevalt telerist sõja sündmusi, mis tegelikult mõjutavad otseselt Frank Lucase tegevust. Filmis tuleb väga selgelt välja hea ja paha pool, eriti veel võmmide seas. Crowe mängitud politseinik on haruldaselt aus võmm, kes ei võta pistist ega muud sellist. Kusjuures mõlemad peategelased on omamoodi hullud. Gangster Frank on mitmeski stseenis väga julm ja saadab mõned tüübid väga jõhkralt looja karja. Samas on ka Frank'il leebem pool, kui ta oma perega koos on. Mehel on hea süda, aga raha/võim paneb halbu tegusid tegema.

Mulle meenutas üks kasuka koht Goodfellas't (1990). Sealgi ei tohtinud endale liigselt tähelepanu tõmmata ning äsja varastatud raha eest uhkeid asju osta, mille vastu mõni ohmu muidugi eksis ja sellega ka oma saatuse määras. Ameerika gangsteris Frank Lucase kasukas oli üks põhjus, miks Richie Roberts temale rohkem keskenduma hakkas. Terve filmi otsis mees seda algallikat, kes uue "Blue Magic" nimelise pulbri taga oli. Tegelased kohtusidki esimest korda üpris lõpus. Film on hästi tehtud, on hea jälgida ja midagi ei jäänud segaseks. Peale nende kahe oli tuntuid nägusid veel. Jon Polito't vaatasin just enne Miller's Crossing'st ja siin tegi ka väikse osa. Mulle on maffia filmid alati meeldinud. Kuigi American Gangster ei pakkunud otseselt midagi uut, mida varem juba näinud poleks nt. Blow (2001), aga õnnestunud film ikkagi. 8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar