reede, 16. november 2007

Shoot 'Em Up



Ootasin tükk aega päeva, millal Shoot 'Em Up (2007) meie kinodesse jõuab. Ootus sai kuhjaga tasutud. Lihtsalt parim action sellel aastal või üldse üle pika aja. Film on ülitempokas, väga vaimukas ja mis põhiline, et paljude ennenägematute stseenidega, mis täiega rokkisid. Filmis on värskust, näeb lahe välja, mõnus rokk taustaks (nt. Mötley Crüe - Kickstart My Heart ja Nirvana - Breed). Võibki kiitma jääda.

See ei olnudki tühipaljas sõnakõlks, kui režissöör Michael Davis rääkis, et tahtis teha nonstop põnevusfilmi, kus võetakse minimaalselt tuure maha. Nagu Bourne Supremacy või taolised. Sõelapõhjaks parim pluss on mehe väga nutikalt kirjutatud käsikiri, mis kubiseb mitmetest teravatest one-liner'itest, mida peamiselt lausus Cliwe Owen (Smith), aga samuti teda jahtiv Paul Giamatti, kes mängis väga hästi jõhkardit. Eriti meeldisid sõnavõtud, mis Smith'le ei meeldinud ehk mida ta vihkas. Näiteks suunatuld mittenäitavad autojuhid või tüüp, kes jõi luristades, kellele Smith hästi tagasi tegi. Lisaks veel värvikas Monica Bellucci tegelaskuju. Lugu ise on üpris originaalne ja keerleb ühe äsjasündinud beebi ümber. Väikest beebit kujutati muide väga naljakalt, kui ta näiteks naeris Smith'i relva õpetuse peale. Kohe meenub teine stseen Smith'i ja relvaga, mis ühel moel märjaks sai ning parajasti oli tal vaenlane sabas, aga kangelasel oli aega relv osadeks võtta ja kuivatama hakata. Tippklass huumor ja nii terve filmi jooksul! 1:30 tundi on täpselt õige pikkus ka. Juba paari minuti jooksul hakkab kõva andmine pihta ilma küsimusi esitamata. Nii peabki. Kuigi tegelaste taustu, motiive ja muud taolist seletakse minimaalselt, ei sega see absoluutselt.

Monica Bellucci't esimest korda nähes võib veidralt üllatuda. Ning koht, kus ta beebi jaoks raha teenima hakkab, on mõnusalt jabur. Beebile ostetakse muide kuulivest. Ja Smith ostab ise raha puudusel toidukupongite eest relvi. Smith on relvadega ikka väga sina peal. Nagu ka porganditega, mis kõlbavad söömiseks ja vajadusel teravaks relvaks. Porgand parandab silmanägemist! Just selline asi nagu näiteks see porgandi teema teeb filmi lahedaks. Shootout'id olid kickass (isegi näiteks vabalangemisel). Või autode tagaajamine, kus oli jällegi selline ennenägematu stseen, mis pani publiku plaksutama. Turvavöid pole vaja...



No tõesti, ikka selline koht, kus peategelased on asja kallal ja relvadega tüübid neid ootamatult ründavad, mis aga ei sega Smith'i tegeleda edasi nii naisega kui ka tüüpidega. See on üle mõistuse. Näinud filmi treilerit mitmeid kordi siis võin öelda, et film on ikka hoopis teine tase. Shoot 'Em Up on täpselt see, mida pealkiri lubab. Vägivald pole kunagi nii lahe olnud. Ja naljakas. Sõelapõhjaks! 9/10

1 kommentaar:

  1. Eile vaatasin seda filmi. Täielik tase oli. Kogu aeg möll käis. Seega natuke tuli meelde hiljuti nähtud Taken. Eriti meeldis mulle koht, kus Giamatti tegelane ütles: Fuck me sideways.

    VastaKustuta