pühapäev, 27. jaanuar 2008

Gone Baby Gone

Esimeseks filmiks Tippfilmide nädalal sai Gone Baby Gone (2007). Vaatasin kohe pärast Cloverfield'i, et aega parajaks teha.

Gone Baby Gone lavastaja on arvatavasti kõigile tuntud näitleja Ben Affleck, kes ka käsikirja eest hoolitses. Ja see ütleb juba midagi. Minu arust on Ben Affleck andetu näitleja. Vist mitte keegi ei osanud temalt sellist filmi oodata, aga ometi ta sellega hakkama sai. Pärast filmi nägemist soovitaksin tal näitleja karjäär hüljata ning paneksin ta edaspidi ainult lavastaja toolile istuma. Kuigi olen täiesti kindel, et ta nii ei tee. Vähemalt loodan, et see tema viimaseks lapsukeseks ei jää. Film andis väikese tõuke ka vaatamaks ammust Good Will Hunting, mille Affleck koos Matt Damon'ga kirjutas, režissööriks Gus Van Sant. Mäletan ühte Family Guy sketchi, kus selle kirjutamisprotsessi üle nalja visati. Affleck magas diivanil olles pilves, samal ajal kui Damon tegi kogu töö...


Aga ei, Gone Baby Gone on tõsiselt hea ja eks kõik tänu Affleck'le. Õnneks ta ise näitlejana kaasa ei tee. Peaosa mängib hoopis tema vend Casey Affleck. Filmi ajal hakkasin Ben'i kujutlema Casey rolli ja jõudsin kiirelt järeldusele, kui jube see oleks võinud olla. Samas võib-olla mitte, mine tea. Vennad on väga sarnased, mõlemad on sellised tuimad kujud, kuid paar aastat noorem Casey on neist andekam. Draama rollid on just tema jaoks. Kõige rohkem mäletan teda hoopis Ocean's filmidest, kus tal olid väikesed osad. Juba täna näen teda uuesti Tippfilmide nädala raames ehk The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.


Filmis läheb üks laps kaduma. Casey mängib inimeste otsijat ning lapse omakesed paluvad tema abi. Mehe elukaaslast ja töökaaslast mängib Michelle Monaghan. Kahekesi võtavad nad selle pakkumise vastu. Nad hakkavad perekonna tuttavaid küsitlema jne. Mõne aja möödudes kohtuvad kahe politseinikuga, kellest ühte mängis Ed Harris. Neljakesi koos hakkavad nad koostööd tegema, et laps üles leida. Lapse ema mänginud Amy Ryan kandideerib naiskõrvalosa Oscarile, mis on ka ainus nominatsioon filmil. Morgan Freeman tegi ka väikese rolli, mis oli tippklass nagu alati.

Mulle meeldis kõige rohkem twiste täis sisu, kuid ei reeda loomulikult ühtegi neist. Filmis jõutakse last otsides järjest lähemale tõele ning mida lõpu poole, seda ootamatud lahendused ees ootavad. Seetõttu oli algusest lõpuni huvitav. Dialoog oli hea ja film on päris tõsise point'ga. Hea draama täiesti ootamatust kohast. 7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar