laupäev, 26. jaanuar 2008

Cloverfield

Cloverfield (2008) oli esimene selle aasta film, mida nägin. Ja veel milline, aga kõigepealt minu taustast filmiga seoses. Ma ei oodanud seda nii väga, aga pärast USA esilinastust hakkasin igavusest youtube reviewsid vaatama, koletise pilte piiluma jne. Õnneks ei sisaldanud ükski spoilereid. Muide, kes varem ei teadnud, siis filmi postrilt on võimalik koletise pead eristada...

Reviewd keskendusid kõige rohkem sellele hüplevale käsikaameraga üles võetud pildile, mis pidavat osadel inimestel lausa südame pahaks ajama. Mind ei häirinud absoluutselt, isegi kui oleksin ees istunud. Käisin kohe reedesel esimesel seansil 12:15, kus oli vaevalt 30 inimest. Mulle sobis see kellaaeg väga hästi, sest tulin otse eksamilt, jälle. Eks järgnevatele seanssidele oli juba suurem publik. Kaasvaatajatest niipalju, et pärast filmi hakkas üks osa publikust naerma, imelik.

Filmist. Juba treileri põhjal võis igaüks paralleele tõmmata The Blair Witch Project'ga (1999) ja täpselt seda terve film meenutaski. Ainult siin tuleb mängu üks aga. Nimelt Cloverfield's töötas asi paremini. New York on kordi huvitavam mängumaa kui paks mets. Loomulikult koletis suurt linna purustamas toob kõigile silme ette veel Godzilla (1998), aga jällegi Cloverfield on parem. Reaalsus oli see, mis vähemalt mind pinges hoidis. Need, kes pole näinud kohe küsivad mismoodi saab mingi seninägematu koletis reaalsena tunduda vms. Vastuseks ongi seesama käsikaamera ja see väike seltskond, mis otse sündmuste keskele satub. Iroonilisel kombel antakse filmis kaamera tüübile, kes oli täielik algaja. Tüüp ise oli filmi ainus naljamees, kuigi ta meenutas nagu pilves idiooti. Peate nägema, mis teksti ta täielikul kriisihetkel ajab.


Aga tagasi kaamera juurde. Jah, terve film ongi ainult selle võbiseva kaameraga üles võetud. Ütlesin alguses, et mind see ei häirinud. Natukene ajas närvi küll suhteliselt alguses, kui sõjavägi koletise pihta tulistas ja see tüüp enamus aega ainult tulistavaid sõdalasi ja tanke filmis. Miks ta kaamerat nii vähe teisele poole keeras? Oleks saanud kasvõi tabamusi näha. Seal kohas filmitegijad naeravad publiku üle. Aga pole hullu, sest koletist näeb elusuuruses filmi lõpus. Päris laheda kaadriga oli tegemist, aga kindlasti filmi näinud nõustuvad, et samas ebaloogiline. Kuidas koletis nii vaikselt ja ootamatult järsku välja ilmus?


Muidugi on see väga vale film, kust üldse loogikat otsida, aga peabki enne selgeks tegema, mis filmiga on tegemist. Väga omapärase ja pingelise katastroofifilmiga. Muide filmi on üpris võimatu spoilerdada, aga midagi ootamatut filmis siiski oli. Ei midagi üliolulist, aga tõi pinget/õudust juurde - pimedas metroos. Efekte oli suhteliselt vähe. Lendavat vabadussamba pead nägi juba treileris. Siiski mõned kohad olid veel head nt. sillal ja metroos. Heli oli võrreldes hüpleva pildiga palju parem. Anyway mind hakkas huvitama, mida tegi küll filmi operaator mees nimega Michael Bonvillain. Eks peale kaamera hoidmise on veel teisigi asju, millel silma peal hoida: valgustus näiteks. Huvitav oleks näha tema ühte tööpäeva võtteplatsil.


Keegi ütles, et filmis polnud üldse muusikat, kuid unustas selle peo muusika, mis filmi alguses oli ehk Rob's Party Mix aka Cloverfield Mix. Täiesti ootamatult kuulsin teiste lugude seas Moby lugu alles ilmuvalt plaadilt ehk korraks mängis taustaks Disco Lies. Tundsin kohe ära, sest olin samplerit kõriauguni kuulanud. Pärast filmi leidsin Moby kodukalt ka väikese uudise selle kohta.


Niiöelda hea elu kestiski filmi tegelastel u. 20 minutit seal peol ning edasi kuni lõpuni (1:25) oli ainult elus püsimise küsimus. Moe pärast mainin ikkagi filmi produtsendi ära, kelleks on J.J. Abrams. Erinevatest mõjutustest kasutas Cloverfield sama flashback süsteemi nagu seriaalis Lost. Aitab ka. Liiga palju möla pole hea. Ausalt öeldes on filmi natukene raske isegi hinnata, kuid 7/10 on kindlasti väärt.
30.04.2009 parandus - hinne on nüüd 9/10. YEAH!

3 kommentaari:

  1. Kõige mõistlikuma teooria järgi äratas koletise ellu merre kukkunud satelliit (seda muideks näeb kõige lõpus, kus näeb kuu aega varem filmitud kaadreid Robist ja Bethist lõbutsemas) ja õlitanker, mis põhja läks, ärritas teda, seega otsustas ta kuidagi "sellele järgneda" New Yorki äärde, ja kohe end pinnale upitades hakkas ilma pikemalt mõtlema laamendama, ehk siis too esimene plahvatus, mida sõbrad Robi katuselt näevad. I think.

    VastaKustuta
  2. http://www.cloverfieldendingcredits.com/

    VastaKustuta
  3. Loodan, et järgneva kommentaari kirjutaja ei pahanda, kui pasten tema selgituse siia, miks saalis osad naerma hakkasid. Pärit siis 85. Filmimöla kommentaari ribalt.

    Kriz says:

    Olin ise ka sellel samal seansil ja põhjus, miks publik naerma hakkas oli see, et mingi jorss vahetult peale filmi lõppu ütles valjuhäälselt : "Pu**i , mõtetu film !!" Tunnistan, et ise naersin ka selle üle, aga väitega ei nõustu.


    Nüüd siis tean. Ise ütlust ei kuulnud.

    Ja muide Cloverfield on hetkel kõige populaarsem otsing blogis. Minge kindlasti vaatama, mis te ikka loete siin. :)

    VastaKustuta