reede, 29. veebruar 2008

Fracture

Fracture (2007) on päris hea mõrvamüsteerium, kus vastamisi seisavad Anthony Hopkins ja Ryan Gosling. Hopkins sooritab filmi alguses mõrva ja tema edasine saatus otsustatakse kohtusaalis. Noort ja edukat advokaati mänginud Gosling võtab juhtumi vastu, lootes sellest järjekordset võitu, aga Hopkinsi tegelasel on mõned trumbid varuks. Olles mingit sorti geenius ning eriti ettevaatlik ja läbimõeldud siis ei leita tema vastu ühtegi tõendit. Ta on isegi nii enesekindel, et esindab ennast kohtus ise, ilma advokaadita. Kõik teavad (ka vaataja), et mees on mõrvar, kuid tõestusmaterjalide kogumisega tekib probleeme. Advokaat Gosling paneb oma karjääri kaalule, et mees trellide taha saata.


Ütlen siinkohal ära, et Hopkinsi tegelaskuju oli üpris sarnane Hannibalile. See on vanameistrile nii õnn kui õnnetus samal ajal, et keegi tema Dr. Hannibal Lecter'i tegelaskuju naljalt ei unusta. Kui Voonakeste vaikimine on sinu üks lemmikfilm siis peaks ka see meeldima. Filmide sisud on muidugi erinevad. Gosling on samuti andekas näitleja ja kahe mehe koostöö oli nauditav. Hopkins isegi naerutab natukene. Film on pingeline ja põnev jälgida. Tavalistest (loe: igavatest) kohtudraamadest ja muudest taolistest filmidest seisab Fracture kõrgemal. 7/10

11 kommentaari:

  1. Film oli hea kassi ja hiire mäng :) Hopkins on ´world class´ nagu alati, kuigi mulle see roll Hannibali ei meenutanud, sest sellist maania ja maniaki nägu läbi ei vilksatanud.. pealegi pilgutas Hopkins selles rollis silmi lol :D Aga saan täpselt aru mis sa mõtlesid, sest nagu mainisin on mul sama tunne Sam Rockwell´i rollidega ikka ja jälle tuleb The Green Mile silme ette.

    Mida kindlasti, kindlasti Hopkinsi fännidele soovitaks oleks ´The world´s fastest indian´

    http://www.imdb.com/title/tt0412080

    üks parimaid filme mida ta on teinud ja see roll pidavat tema enda iseloomule kõige lähemal olema :)

    VastaKustuta
  2. Vaatasin kah selle sinu jutu peale selle filmi ära - ja tõesti oli päris nauditav poolteisttund :)

    Aga natuke kahtlaseks jäi minu jaoks ikka see lõpus Hopkinsi vahelevõtmine - naine ei surnud siiski ju selle tulistamise tagajärjel... Naise surm oli ju täiesti seaduslik. Et kuidas saab naise mõrvas seda meest uuesti süüdistada... Aga muidu oli hea :)
    Ja kui sa seda seletada oskad, siis oleks veel parem :D

    VastaKustuta
  3. Ma prooviks seletada... Ameerika seaduste järgi ei saa inimest kaks korda ühe kuriteo eest süüdi mõista. Esimene kord oli Hopkins kohtus ´attempted murder´ eest ja tõendite puudumise tõttu sai ta vabaks.. see on vast kõigile mõistetav.

    Nii.. kuna ta andis käsu aparaadi välja lülitada, siis suri naine Hopkinsi poolt tekitatud kuuli haavadesse, mitte mingil muul põhjusel (oleks võinud veel aastaid vegeteerimas hoida ja rahulikult oma elu edasi elada). Nüüd saab teda seega uuel alusel süüdistada - mõrvas (ettekavatsetud mõrv ja mõrv ei käi ühe nimetaja alla). Teades, et kuul on veel naise peas on väga tõenäoline, et ta mõistetakse süüdi ballistilise testi alusel.

    Vist jäi ikka nats segaseks... :D

    VastaKustuta
  4. kristiina mina sain aru. :) Ma sain tegelikult sellest kohe vaadates aru, et kuul naise peas oli täiesti uus tõestusmaterjal ja see tegi mehest 100% mõrvari. Enne oli ta jah attempted murder. Film polnud üldse keeruline. :P

    Ning The World's Fastest Indian on mul veel nägemata, aga nö wishlistis olemas. Jää ootama arvustust selle kohta. :P

    VastaKustuta
  5. Ma saan sellest ühe kuriteo eest süüdistamise võimatusest väga hästi aru :)
    Aga ta ju siiski ei surnud kuulihaava. Tema surm saabus pärast masina väljalülitamist. Tegevus, mis oli ju tema mehe poolt täiesti seaduslik.
    Ma saan aru, kui ta oleks seal haiglas nüüd ise ära surnud. Siis oleks see kuuli süü olnud. Aga masin ju lülitati välja :D
    Nii et teie seletusest mulle ei piisanud, sest ma ikka ei nõustuks sellega :D
    Et kuul teda ju otseselt ei tapnud

    VastaKustuta
  6. Seda saaks arsti tunnistustega kinnitada a la kui te ei oleks oma naist tulistanud, tema koomasse langenud ja teie masinat välja lülitanud, siis elaks ta veel praegugi. Inglise keeles siis: death occured from the complications of the injury, seda isegi siis kui masin välja lülitatakse või kui ta sureb 30 aastat hiljem.

    Naine ei surnud ikkagi mitte sellepärast et enam hapniku ei antud vaid ikka esialgsesse vigastusse - raske peahaav oli tekitanud pöördumatu ajukahjustuse ja tänu sellele keha funktsioonid, kaasa arvatud kopsud ei töötanud enam.

    Panen siia inglisekeelse teksti mis annaks rohkem selgitust:

    Here in Texas, David Gunby died about 30 years after being shot by Charles Whitman in the Austin clock tower shooting in 1966 (he died in 2001). Gunby's kidneys were damaged and he required dialysis for the rest of his life. His death was officially marked as a homicide.

    So yes, if it can be proven that the death stems from complications caused by the injury, you can be charged with murder, even after a long time.

    Ma ei tea täpselt kuidas ameerika seadused töötavad, aga väidetakse, et isegi kui tal oli õigus masinat välja lülitada, siis suri naine saadud vigastustesse ja tänu sellele saab teda uuesti süüdistada. Kui naine oleks vegeteerinud 10 või 20 aastat ja siis surnud, oleks saanud teda peale seda ikkagi mõrvas süüdistada.

    Foorumites käib kõva vaidlus hingamisaparaadi välja lülitamise õiguse üle (ma pole õigustega kursis ja filmist ei saa aru kas tema advokaadid nõudsis välja lülitamist või arstid soovitasid) ja et ei teata sellist juhtumit kus kedagi oleks selles süüdistatud... aga eks film ole film ja mõte oli selles, et oleks ta iga hinna eest naist elus hoidnud, siis poleks probleemi olnud. Samas ma ei tea kuidas oleks olnud sellega kui kohus oleks andnud käsu/õiguse masina välja lülitada..

    VastaKustuta
  7. No nüüd sai natuke selgemaks :)
    Tänan =)

    VastaKustuta
  8. Tore et asi lõpuks lahenes :) Ja kristiina impressive work! Sa peaksid ise advokaadiks hakkama või oledki? :P

    VastaKustuta
  9. Ei, ei lihtsalt sai IMDB foorumites ning paaris teises kohas sobratud kuna tekkis juba sportlik huvi kuidas täpselt see peaks olema.. :P

    Minu õpingu ala on praegu strateegiline juhtimine ja marketing Hollandis.. sellistest asjadest eriti filme ei tehta ja vist ei tahaks näha kah lol :D

    Igatahes sellised vestlused on minu meelest alati teretulnud ja teevadki asja põnevamaks :D

    VastaKustuta
  10. Täiesti nõustun. Kui film paneb mõtlema siis on järelikult hea film. :) Iga filmiga ei tekigi sellist arutelu paraku.
    Loodame, et me selle arutelu käigus kellegi vaatamist ära ei rikkunud :P

    VastaKustuta
  11. David Gunby is the son of the American Revolution. His full name is David Hubert Gunby and his half-brother is Robert Evans Milstead, a distant cousin of drag queen, Divine Milstead!

    VastaKustuta