laupäev, 2. veebruar 2008

The Darjeeling Limited

Eile oli The Darjeeling Limited (2007) Tippfilmide nädala raames. Režissööriks üks mu lemmikuid Wes Anderson. The Royal Tenenbaums (2001) on üks mu alltime lemmikfilmidest. Darjeeling Limited polnud võib-olla nii hea, kui tema eelmised, aga siiski nauditav.

Alguses näidati tema lühifilmi Hotel Chevalier (2007), mis kestis 13 minutit. Ma jõudsin minuti pealt saali, aga see oli juba peale pandud. Õnneks tundub, et millestki olulisest ilma sealt ei jäänud. Lühifilm on kahe näitlejaga: Jason Schwartzman (samuti Darjeeling Limited üks peategelane) ja Natalie Portman. Viimane on lõpus täiesti alasti. Ta hakkas vist ise hiljem kahetsema, et alasti võttis. Täiesti arusaadav. Muide ta on mu üks lemmik näitlejanna. Nagu ma Anderson'i kommentaaridest aru sain siis algselt polnud need kaks filmi omavahel kokku mõeldud. Lühifilm tehti varem, aga siis nad vaatasid, et Schwartzman karakter on mõlemas sama. Nüüd näidataksegi filme, kui Part 1 ja Part 2. Anderson ütles, et lühifilm seletab natukene täispikka filmi, et soovitatav on enne see ära vaadata. Või hoopis pärast, vahet pole. Midagi olulist Hotel Chevalier ei näidanud, kuid väga hea lühifilm sellegipoolest.


The Darjeeling Limited algas väga vaimukalt, kus Bill Murray tegi oma lühikese etteaste. Murray lihtsalt peab igas Anderson'i filmis olema. Peale seda keskendub film kolmele vennale, keda mängisid Adrien Brody, Jason Schwartzman ja Owen Wilson. Kõik mängisid oma osa hästi. Igal vennal on mingi väike kiiks. Anderson'i filmid on äratuntavalt sarnased. Talle meeldib perekondadest jutustada. Nende raskustest ja probleemidest, aga ta teeb seda alati nii värvikalt. Sõna otsese mõttes on film värvikas, eriti meeldib talle kollast kasutada. Kasvõi perekonna kohvrid, mida kogu aeg kaasa tassiti, olid kollased.


Kolm venda saavad üle aasta aja kokku, et ema üles otsida. Viimati nägid vennad üksteist isa matustel, kuhu nende ema ei tulnudki. Vennad sõidavad mööda Indiat rongiga, millel nimeks Darjeeling Limited. Owen Wilson ehk neist kõige vanim on koostanud reisiplaani. Alguses ta ütleb küll vendadele, et see on eneseleidmise vms reis, aga tegelikult tahab ta ema üles otsida. Lõpuks saavutavad nad mõlemat. Reisi jooksul juhtub neil nii mõndagi, kuid eelkõige nad leiavad jälle üksteist. Miski pole perekonnast tähtsam. Film on meeleolukas. Dialoog on naljakas ja tõsine üheskoos. See pole naljakaim film maailmas, kuid täpselt paras. 7/10


Täna tuleb veel tõeline maiuspala No Country for Old Men ja Sweeney Todd järjest!

2 kommentaari:

  1. Ma vaatan, et päris hull (heas mõttes muidugi) kinonädal sul. Palju sul siis see aasta üldse kokku kinokülastusi on? Kas trumpad minu 10 üle? :D

    VastaKustuta
  2. Ai, 9 korda olen praeguse seisuga sel aastal käinud :P See oli busy week.
    Nüüd peab jälle ootama, kui midagi just kinos vaatamiseks mõeldud tuleb.

    VastaKustuta