neljapäev, 9. oktoober 2008

Burn After Reading

Iga uus Coen'te film on sündmus. Eelmine aasta oli selleks No Country for Old Men ja nüüd Burn After Reading (2008). Treileris, mille oma lühiajaliselt tegutsenud wordpressi blogis kunagi ära tõin, mängis taustaks mult juba kiita saanud lugu Elbow - Grounds for Divorce.

Olgugi et teadsin filmi põhilist sisu, suudavad vennad Coen'd ikka üllatada. Positiivselt. Mängleva kergusega teevad nad aasta ühe vaimukama filmi, mis on tegelikkuses enam kui tõsine. Oleme tunnistajateks, kuidas tegelaste maailmad meie silme all aeglaselt pahupidi pööratakse. Sellist puntranussi ei sooviks omale ükski terve mõistusega elav hing.

Lihtsakoelised jõusaali töötajad Chad Feldheimer (Brad Pitt) ja Linda Litzke (Frances McDormand) leiavad äsja vallandatud CIA agendi Osbourne Cox (John Malkovich) salajased dokumendid. Nad haaravad võimalusest ja hakkavad Cox'i väljapressima, mis väljub üsna pea kontrolli alt. Looga on otsapidi seotud ka oma naist pettev Harry Pfarrer (George Clooney), kes kohtub nii CIA agendi naise Katie Cox'i (Tilda Swinton) kui ka väljapressija Linda Litzke'ga.


Coen'd oskavad kirjutada. Absoluutselt iga peategelane ning iga väiksemgi kõrvaltegelane on oma iseloomuga ja äratuntav. Tundsin kaasa isegi jõusaali juhatajale (Richard Jenkins), kes oli Linda nimel valmis kasvõi tulle hüppama. Näitlejatest tõuseb kõige rohkem esile muidugi Pitt. BAR on täis mõningaid ootamatusi. Kui olete näinud, siis teate, mis kohta silmas pean. Sama ootamatu oli Clooney tegelase ehitatud aparaat... sellisteks asjadeks ei oska lihtsalt valmistuda. Ainult Coen'te filmis, milles must huumor ja tragöödia käivad käsikäes. "Põletada pärast lugemist" pole aga arvatavasti igaühe teetass.
8/10

9 kommentaari:

  1. 8/10...
    ja mina käisin teist täna esilinastunud filmi vaatamas... See kindlasti nii palju punkte ei saa :D Aga vähemalt actionit jagus :P

    VastaKustuta
  2. Kusjuures Kotkasilma kohta on mõned öelnud, et on täitsa ok. USA's tegi head kassat. Kaen ise ka kindlasti millalgi.

    VastaKustuta
  3. Burn After Reading on ka üks film, mida kindlasti tahan näha.
    Coenite käekiri on kirju, aga siiski ompärane. "O vend kus oled sa" ja "Ei ole maad vanadele meestele" on suurepäraseks näiteks

    VastaKustuta
  4. Käisin ka täna asja kaemas. Ja sain väga hea üllatuse osaliseks. Minu arust on tegu aasta parima komöödiaga! Coenid raisk osakavad! Ütleks, et see on veel parem kui No Country (tean, et sul vastupidi). Tehtaks vaid rohkem seesuguseid vaimukaid filme.

    VastaKustuta
  5. Andsin jah 8/10 just sellepärast, et pean No Country't punkti võrra paremaks :)
    Aga BAR on comedy gold!

    VastaKustuta
  6. Ise panin 8 sellepärast, et pidasin Big Lebowskit punkti võrra paremaks ;)

    VastaKustuta
  7. Fargo 10
    The Big Lebowski 9
    No Country For Old Men 9
    O Brother, Where art Thou? 9
    The Man Who Wasn't There 9
    Burn After Reading 8
    Blood Simple. 8
    Miller's Crossing 7
    Raising Arizona 7
    Intolerable Cruelty 6
    The Ladykillers 5
    ;)

    VastaKustuta
  8. Clusterfuck!
    J.K. Simmons!

    VastaKustuta
  9. Film on ääreni täis musta huumorit, mis ei paista filmi vaatamise ajal üldse välja, mõni hetk võib vaadates tunduda isegi täitsa magama ajav, aga filmi lõpuks on vaatajad nii äksi täis, et tulevad ka saalist naerdes välja, tsitaati "wtf" jäävad ilmselt paljud kordama. 8/10 täiesti mõistuspärane.

    VastaKustuta