pühapäev, 31. august 2008

Kääbik ehk sinna ja tagasi


Ei usu isegi, et ühe raamatu läbi lugesin. Pole ikka tükk aega midagi lugenud. Asja teeb veel erilisemaks, et J. R. R. Tolkien "The Hobbit, or There and Back Again" peaks olema esimene raamat, mida olen enne filmi lugenud. Ma pole muide siiani LotR triloogiat lugenud...

Kes mäletab, siis Hellboy II: The Golden Army arvustuse lõpus sai mainitud, et võtan kindlasti Hobbit raamatu ette, sest Kääbiku kaks filmi toob ekraanile oma ala geenius Guillermo del Toro. Just hetkel on ta koos Peter Jackson'i ja teistega ametis käsikirja kirjutamisega. Esimene film tuleb 2011 a. detsembris ja teine aasta hiljem. Aega on veel meeletult. Nüüd tean, mida neilt oodata.

Esimene The Hobbit trükk ilmus juba 1937. aastal. See on küll lastele suunatud, kuid sobib igas vanuses lugejale. Klassika. Plaan oli alguses ingliskeelset lugeda, aga seda polnud saadaval, et leppisin ka eestikeelsega. Bilbo Baggins (tuttav ka LotR'st) elab rahulikku elu kuniks teda külastab võlur Gandalf koos 13 päkapikuga (Thorin, Dwalin, Balin, Kili, Fili, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur). Bilbo'le tehakse ettepanek minna kaugele Üksildase mäe juurde, kus valitseb lohe Smaug, kes elutseb päkapikkude varanduse otsas. Nimelt on päkapikkudel vaja Bilbo murdvarga oskusi, sest ta hiilib hästi vaikselt jne.


Üks paljudest headest kohtadest oli, kui kohtusid Bilbo ja Guglunk (Gollum) ning nad üksteisele mõistatusi esitasid. Fellowship of the Ring proloogis näitas juba põgusalt, kuidas Bilbo sõrmuse leidis ja Gollum sellepärast paanikasse sattus. Kolme aasta pärast on võimalus seda kohta filmis pikemalt näha. Trükin mõned neist mõistatustest:

1. Kaaneta laegas, ei võtit, lukku ees,
kuid kallis kuldne aare on peidus tema sees.

2. Elab hingeõhuta,
külm just nagu surm on ta.
Aina joob, ilma januta,
kannab soomusrüüd, mis eal ei kõlksata.

3. Mis õgib kõik hingetud asjad ja elavad,
nii lilled kui puud, nii linnud kui elajad?
Millest ei pääse teras, ei haljas raud,
ei kaljurahnud, ei tammelaud?
Mis hävitab kuningad, linnad ja maad,
kõrged lumised mäed, orud sügavad?

Vastused: muna, kala ja aeg, mille ainsana ära arvasin. Neid oli veel.

Kõige rohkem tahaksin juba näha, millistena del Toro neid igasuguseid kolle ja muid tegelasi kujutama hakkab. Eriti huvitaks näiteks karu Beorn välimus, kes ennast inimeseks sai muuta. Muidugi ka põhiline tõmbenumber lohe Smaug ja Bilbo ise (loodan ikka, et James McAvoy). Veel ämblikud (palju!), kotkad, mäekollid, hundid. Lugedes olin segaduses, kes need mäekollid on. Olen harjunud ingliskeelse nimega goblin nagu Sõrmuste Isandas.


Võib arvata, et esimene film lõppeb Sünklaane (Mirkwood) servas, kui Gandalf seltskonna hülgab ja läheb muid toimetusi ajama. Seal pimedas metsas oli Bilbo'l ja päkapikkudel ikka tükk tegu nende ämblikutega. Seda kohta tahaksin ka juba filmis näha. Esimene film võib lõppeda ka pärast ämblikutega kohtumist, kui päkapikud satuvad haldjate (Wood-elves) vangistusse.

Raamatu lõpus tuli ootamatu suur lahing, mis oli juba lugedes ääretult huvitav. Tolkien kirjutab väga detailselt, mis paneb ettekujutluse hoobilt tööle. Illustratsioonid ja kaardid aitasid samuti kaasa. del Toro on ka vaimustuses Battle of Five Armies kujutamisest. Lisaks meeldisid talle Riddles in the Dark (need mõistatused), ämblikud, lohe... Lugesin tema intervjuud Empire'st. Raamatus oli palju laule, et huvitav, kas need ka filmi tulevad. Igaljuhul lugedes olid need tüütud.

Tegin ka uue sildi raamatud. Tulevikus on plaanis lugeda veel midagi, millest võiks siin kirjutada. Ja kolme aasta pärast on hea seda juttu lugeda, et enne filmi vaatamist meenutada.

5 kommentaari:

  1. Ma lugesin kunagi nädalaga Kääbiku ja kolm sõrmuste isandat läbi. Jube kaasakiskuv oli ja tõesti kõik väga detailselt kirjutatud ning loomulikult oli suur tahtmine teada, mis sündima hakkab. Kui ma ei eksi toimus see kõik nädal enne LotR'si kolmanda filmi esilinastust. Samas filmi vaatamist see üldse ei seganud.

    VastaKustuta
  2. Endalgi Kääbiku filmi suhtes suured ootused.See on hea, et jagati 2-ks.Saabgi rohkelt materjali kasutada.
    Kunagi lugesin ka Kääbikut, aga enam kahjuks suurt ei mäleta.Kui jõuan ülejäänud Tolkieni loominguga lõpule, siis võtan Kääbiku uuesti ette, et filmiks valmistuda.Enne mul vaja Lõpetamata lood ja Hurini lapsed läbi lugeda

    VastaKustuta
  3. Kääbikut lugesin ammu aga väga hea mulje jättis. Uskumatult hea fantaasia ikkagi. LOTR-id on läbi ja soovitan samas ka väga. Jama,e t nii kaua peab Kääbiku filmi ootama. Tahaks jälle Keskmaad kinolinal näha

    VastaKustuta
  4. Mul endal oli ka just plaanis raamatute teema teha, et meeles püsiks mis loetud jne...

    Sain sinult julgustust, teen ära.

    VastaKustuta
  5. Hea kuulda ja hääletasin ka juba :)

    Ma veel ei avalda, mis raamatut on plaanis järgmiseks lugeda. Üks konkreetne on silmapiiril. Esmalt tuleb muidugi see aeg leida :(

    VastaKustuta