laupäev, 22. september 2007

Surf's Up

Olen juba mõnest hetkel kinodes olevatest filmidest kirjutanud. Surf's Up (2007) ei vaadanud ise küll kinos, aga ehk veenan kedagi filmi vaatama.

Siinkohal kohe arvamus, et kuigi animatsioonfilme tehakse meil väga hästi eestikeelseks ja parimate näitlejate poolt, siiski eelistaksin originaalset versiooni enne vaadata. Ratatouille puhul ma seda ei öelnudki, et kuna vaatasin eestikeelsena, siis kindlasti läks mingi osa tõlkes kaduma, mis oleks filmi veel paremaks teinud. Esmalt peaks animatsioone vaatama inglise keeles ja seejärel meie keelde tehtuna.

Edasi sobibki juttu teha näitlejatest. Peategelase pingviin Cody häält teeb Shia LaBeouf, keda juba mainisin Transformersi juures. Ta on noor, andekas ja sobib ülihästi Cody hääleks. Energiline on üks sõna, mis nii näitlejat kui ka tegelast hästi kirjeldab. Ja muidugi naljakas täpselt nagu Transformerites.

Postrilgi näha olev kana on filmi üks naljakaim tegelane ja juhtumisi Cody sõber (kõigest ühe päevaga!). Tema võtab elu väga vabalt nagu üks surfar seda tegema peakski. Chicken Joe häält teeb muide teine lootustandev näitleja Jon Heder. Enne filmi vaatamist ma ei teadnudki, et ta seal osaleb, aga tundsin hääle kohe ära tänu tema läbilöögirollile filmist Napoleon Dynamite (2004).

Lemmiktegelased olid aga loomulikult väikesed pingviinilapsed. Lihtsalt nii armsad. On meelde jäänud, et eestikeelses treileris ütles üks neist väga naljaka lause. Siinkohal tuleb tunnistada, et inglise keeles see nii hästi (armsalt) ei kõlanudki.



Metsikud lained on tervenisti muhe komöödia. Tavaliselt filmide alguses, kui tegelasi tutvustatakse, siis on väga põnev ja naljakas, aga mitmed kaotavad oma sära juba kuskil filmi keskel. Õnneks pole Surf's Up puhul nii. Minu arvates hoidis huvi üleval see, et nad kasutasid intervjuu ja dokumenteerimise tehnikat. Ehk tegelasi küsitleti nö. kaamera ees ja kaamerad jälgisid nende tegevust. Mõnikord sattusid operaatorid ka ise koomiliselt tegevusse (näiteks Chicken Joe otsingutel). Sisu pole mõtet jutustada, aga üks parim koht filmis oli surfilaua meisterdamise stseen. Seal õpetab Jeff Bridges'e mängitud tegelane Cody't, kuidas puust õiget lauda valmistada.

Filmi pilt oli ilus. Muusikaks kasutati tänapäevaste rock bändide lugusid. Täitsa tervitatav. Ise tundsin Green Day ja Incubuse ära. Ei saa veel märkimata jätta, et viimasel ajal on pingviine mitmes filmis kasutatud: Madagascari pingviinid (järg ka tulemas), March of the Penguins (südamlik dokumentaal), Happy Feet (natukene kesisem animatsioon, kui näiteks Surf's Up). Nende väikeste armsate pingviinide vaatamisest ei saa kunagi ära tüdineda, kuid veel üks film oleks juba liiast. Tekiks kahtlus, kui hästi see enam müüks. Originaalsus ikka ennekõike. Aga üldiselt animatsioonides ei pea kunagi pettuma. Surf's Up on jällegi üks tõestus selle kohta. Film kogu perele. Aa ja surfimise vastu tekkis ootamatult huvi.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar