pühapäev, 21. detsember 2008

The Curious Case of Benjamin Button

Aasta tagasi samal ajal (13. detsember) sain esimest korda kutse salalinastusele, kui täiesti ootamatult pakuti A.Le Coq saalis vaatamiseks There Will Be Blood, mis sai ühtlasi minu eelmise aasta lemmikuks. Enne 17. detsembrit poleks iial uskunud, et The Curious Case of Benjamin Button (2008) selle aastanumbri sees nähtud saab, mille ametlik esilinastus on Plazas 6. veebruaril. Imesid juhtub nagu käesolevas filmis.

Brad Pitt mängib David Fincher'i (Fight Club) filmis kummalise saatusega Benjamin't, kes vananeb tagurpidi. Ta sünnib imikuna, kuid rauga sümptomitega. Aastate möödudes muutub Benjamin järjest kõbusamaks, hallid juuksed vahetuvad normaalsete vastu jne. Kes ei tahaks sellist filmi näha?

Ütlen esmalt ära mõned negatiivsed küljed ja jätan kiitmise lõppu. Vanaks muudetud Cate Blanchett'i jutust oli pea võimatu aru saada. Ta tegi veenvat vanainimese hädist häält, aga see oli nii nõrk ja arusaamatu, et paljud sõnad läksid kaduma. Ühest küljest polnudki nii tähtis jutust aru saada, kuid läbi tema karakteri jutustati Benjamin'i elu. Blanchett mängis Benjamin'i elu armastust. Kahjuks polnud eellinastusel ka subtiitreid. Ei tea, võib-olla oli see ainult minu probleem.

Filmil polnud nii suurt emotsionaalset mõju, kui treileri põhjal oleks võinud arvata. Igatahes Benjamin'i elu ei kaasanud mind 100%-liselt. Tema elu polnud peale noorenemise üldse nii erakordne. Film muutus suhteliselt tavaliseks draamaks, kui Pitt'i ja Blanchett'i tegelased kohtusid mõlema elu keskteel. Lõpp tuli kuidagi kiirustades võttes just arvesse, et Benjamin'i vanamehe elu näidati nii pikalt. Samas ei saa öelda, et poleks lõpuga rahule jäänud, kuid tulen tagasi lõigu alguse juurde, et emotsionaalsust jäi natukene vajaka.

Huvitav, et vaatamisel ei pööranudki tähelepanu filmi pikkusele. Alles pärast hakkasin mõtlema, kas see oli tõesti 2h 45min. Tagantjärgi oleks võinud olla tõesti kompaktsem. Sellest tulenevalt ei kutsuks näiteks niipea uuesti vaatama.


Film on tohutult ilus. Eriefektid ja grimm on hämmastavad. Nuputasin kogu aeg, kuidas nad küll vana Benjamin'i kujutamisega nii hästi hakkama said. Tahaks väga näha selle valmimisprotsessi. Mind rabas jalust üks lühike sõjastseen, kui kaks laeva üksteist kuulipildujatega kostitasid. Täielik kontrast muidu rahulikule filmile. See jäi ka ainsaks Benjamin'i kokkupuuteks II MS'ga. Üks pisike detail jäi veel silma, et olevik oli filmis orkaan Katriina ajal. Tegevustik käis põhiliselt New Orleans osariigis.

"Benjamin Buttoni uskumatu elu" on maagiline ja paneb elu üle mõtlema. Ennustan filmile grimmi Oscarit. Filmis, lavastajas ja näitlejates pole väga kindel, kuigi Pitt ja Blanchett olid suurepärased. Kõige rohkem sümpatiseeris hoopis Benjamin'i ema mänginud näitleja Taraji P. Henson. Positiivsem tegelaskuju oli kindlasti "välgumees", kes ütleb filmi jooksul, kuidas ta seitsmel erineval korral äikeselt löögi sai. :)
8/10

9 kommentaari:

  1. Ahaaa, tegevus on tänapäeva toodud... ning huvitav, et IMDB salgab maha kirjandusliku algallika...

    Tänud igatahes... tean DVD ilmumisel silma peal hoida...

    VastaKustuta
  2. Kas ikka salgab. Trivia all on see ilusti kirjas.

    VastaKustuta
  3. Jätsin muidu täiesti mainimata sarnasused Forrest Gump filmiga, mille käsikirja kirjutas samuti Eric Roth, aga see selleks.

    Hoopis olulisem on 56-minutiline intervjuu David Fincher'i ja Brad Pitt'ga. Väga detailidesse ei minda, aga muidu huvitav jutuajamine.

    Mõtlesin edastada ka mõned värsked reviewd:
    /Film 8,5/10 ehk siis samal arvamusel

    Spill.com Full Price! (mis jääb sinna 8 kanti vist)

    Scene-Stealers kaks eri arvamust

    VastaKustuta
  4. Mulle meeldis film märksa vähem kui Sinule...hindaks kusagil 6,5/10, kuigi tehniline pool oli tõesti vinge...eriti make-up ning operaator. Kuid see film oli kokkuvõttes liiiiga pikk ja nagu Sa ütled - üpris emotsioonitu.

    VastaKustuta
  5. Hindasin tõesti 8/10, aga selle taga on siiski üpris suur pettumus. Vaatamata sellele on alla 8 patt panna nende muljetavaldavate visuaalide tõttu.

    22. jaanuaril selguvad Oscari kandidaadid. Eks siis näha ole, kas ja kuidas filmi hinnatakse. Make-up ja visuaalne pool on tunnustuse ära teeninud. Ülejäänud (tähtsamates) kategooriates hoian pöialt teistele filmidele, nii kurb kui see ka pole :(

    VastaKustuta
  6. Ma pakun sellel filmile kandidatuure järgnevates kategooriates...kuigi näitlejate suhtes olen ise Sinuga samal arvamusel:

    Parim film, parim meespeaosa (täiesti arusaamatu minu meelest, aga Pitt, on võtnud kõik olulised eelkandidatuurid), parim naiskõrvalosa (Taraji P.Hanson on armas ja hea kah), parim režissör, parim mugandatud stsenaarium, parim muusika, parim operaator, parim montaaž, parimad kostüümid, parim kunstnik, parimad efektid ja loomulikult parim make-up. Kokku seega 12 kandidatuuri...ei tea, kas ikka läheb nii hästi! Ja vabalt võib ta ju ka sound mixing ning sound editing kandidatuurid ka endale kahmata...see oleks juba üsna rekordilähedane tulemus :) Kuigi film ise oleks minu meelest ehk väärt 7 kandidatuuri (naiskõrvalosa, kostüümid, kunstnik, make-up, muusika, operaator, montaaž)...
    Aga jah, eks siis neljapäeval näeb. Teine Oscarite suursoosik Slumdog millionaire-i vaimustusest ma ka aru ei saa. Oli ju vaadatav küll ja igav ei hakanud nagu CCOBB-ga, aga lõppude lõpuks liiga muinasjutuline ja "võimatu", kuigi seda üritati pähe määrida "võimalikuna" :) Ja need lapsnäitlejad olid seal palju paremad, kui need täiskasvanud, kes praegu loorbereid niidavad.

    VastaKustuta
  7. Danzumees ütles...
    "Kokku seega 12 kandidatuuri...ei tea, kas ikka läheb nii hästi!"

    Sai lausa 13! :O
    Järgnevad Slumdog Millionaire (10), The Dark Knight (8).

    VastaKustuta
  8. :) Leidsin selle vana kommentaari....jah see 13-nes tuligi "sound"-ist juurde :)

    Pagan päris hästi panin sellel aastal pihta. Ma teen alati short ja long listi...ehk 5 ja 8... mingi 85% olid nendel 8-stel listidel olemas.

    Võitjate ennustamine tundub ka tänavu kuidagi ülilihtne...kõige raskemaks osutub ehk naispeaosa arvamine - Meryl või Kate? Mõlemad said SAG-i auhinna...aga teistel auhinnajagamistel on Kate selle Reader-i rolliga olnud kõrvalosas...kuigi tegemist on peaosaga... Talle võivad ka "Revolutionary road"-i hääled tulla juurde...aga kui neid kaht "kandideerivat" rolli võrrelda, siis minu meelest on selgelt Meryl rohkem Oscari vääriline.

    Kuidagi valed filmid said üldse kandideerima tänavu. Kui mina oleks Akadeemia liige...siis oleks neli parima filmi kandidaati Dark knight, Wrestler, Vicky Cristina Barcelona ja Happy-go-lucky. Viienda vahel võiks siis need päriselt kandideerima pääsenud filmid omavahel kiskuda. Need on minu meelest kõik sellised 3-4 tärni filmid (Frost/Nixon on mul küll veel nägemata...).

    VastaKustuta