neljapäev, 6. märts 2008

There Will Be Blood



Eile 5. märtsil oli Forum Cinemas 15. sünnipäev, kus kõik piletid maksid 15.- Jõudsin kolme filmi vaatama. Esmalt käisin teist korda vaatamas There Will Be Blood (2007). Esimene kord nägin seda spetsiaalsel eellinastusel A.Le Coq sviidis 13. detsembril ehk ligikaudu 3 kuud tagasi. Ütlesin oma esimese arvamuse lõpus, et tahan kindlasti teist korda näha ja hoidsin lubadust. Film oli täpselt sama hea. Daniel Day-Lewis samuti. Ütlesin juba siis, et ta meespeaosa Oscari saab.

Esimesel korral polnud nii uuele filmile jõutud veel subtiitreid teha. Nüüd sain filmi ka nendega vaadata, mitte et midagi segaseks oleks jäänud. Ma tundsin just huvi mismoodi nad mõndasid asju emakeelde tõlgivad. Eriti väljend "bastard from a basket", mis tõlgiti "heitlaps korvist". Üks pisike lause jäi mul esimesel korral täitsa märkamata. See koht, kus Plainview ristitakse ja kohe, kui ta tunnistab, et hülgas oma poja ja sai õnnistatud, ütles midagi sellist: "Toru on minu". See pani publiku tublisti naerma. Plainview karakter on tase kuramus. Veel üks huvitav ja naljakas lause filmist, mida ütles Plainview vend: "I'm your brother from another mother". Või üks osa suurepärasest Plainview ja Eli lõpudialoogist: "I drink your milkshake!" Ning päris viimased sõnad filmis olid Plainview suust: "I'm finished". Parim lõpp parimale filmile.



There Will Be Blood on täielik meistriteos. Esimese korra järel panin 9. Mõni aeg tagasi muutsin selle 10'ks, sest kui ma sellele filmile maksimumi ei pane, siis millele veel. Olete võib-olla märganud, et kümneid ma muidu kergelt ei lao. Ainult Good Will Hunting ja Into the Wild on veel saanud. Eks neid tuleb juurde ja peaksin mõned varasemad hinded samuti üle vaatama.

Esimesel korral jätsin täiesti tänamatult märkimata There Will Be Blood muusika, mille autoriks on Radiohead kitarrist Jonny Greenwood. Kasutatud on ka Arvo Pärdi loomingut! Kahju, et see parima filmimuusika Oscarile ei saanud kandideerida, sest materjal oli varem avaldatud. Oleks üks kindel favoriit olnud. Kui on veel keegi, kes pole siiani eelmise aasta (miks mitte all time) parimat filmi näinud siis ometigi parandage see viga.
10/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar