esmaspäev, 15. juuni 2009

Terminator Salvation

Salvestasin Terminator Salvation (2009) blogi drafti samal päeval, kui tegin esialgse triloogia kohta säästukad (opstops stiilis), millest on andestamatult möödunud pea nädal, kusjuures vaatasin kõiki samal päeval (08.06.2009) ehk kui kinno läksin, siis olin Schwarzenegger'i raskest aksendist, päikeseprillidest ja kõigest sellest juba küllastunud.

Põgus ajalugu veel enne. Kõige esimesena nägin T2 (10/10). Aastaid hiljem esimest (8/10), mis oli väike pettumus, sest teine oli lihtsalt perfektne. Kolmandat (6/10) sai omal ajal isegi kinos vaatamas käidud! Peale actioni ja julge lõpu seal tõesti midagi polnud. Olen ka üks vähestest, kes viitsis The Sarah Connor Chronicles seriaali vahtida, ehkki seal midagi huvitavat polnud.

Salvation on parem kui kolmas, aga ainult actioni poole pealt, sest sisu jätab täpselt samamoodi soovida. John Connor (Christian Bale) lisati käsikirja hiljem ja seda on märgata. Bale möirgab täpselt samamoodi nagu The Dark Knight's. Aasta alguses lekkis internetti audioklipp võtteplatsilt, kus Bale karjus filmi peaoperaatori peale: "Fuck sake man, you're amateur." jne, mida mängiti täispikkuses isegi ühes Family Guy osas. Iga kord, kui Bale pidas filmis oma ülitõsiseid kõnesid, siis mõtlesin endamisi, mis stseeni filmimise ajal see kurikuulus sõimamine võis küll toimuda... Klipis ta mainib stseeni Bryce Dallas Howard'ga, kes mängib Connor'i naist. Tema karakter jäi muuseas täiesti ühemõõtmeliseks. Teame ainult seda, et ta on rase ja ravitseb vigastatuid.

Filmi peaosaliseks on hoopis Marcus Wright (Sam Worthington), kellega Connor satub nö. konflikti. Worthington teeb filmis ainsa arvestatava rolli. Kahju, et film oli PG-13, sest seksistseen Marcus'e ja love interest vahel, mis välja lõigati, oleks lisanud just vajalikku sügavust nende kahe armastuse vahel. Lõpus mind ei morjendanud eriti Marcus Wright saatus, kuigi ta oli igatpidi sümpaatne. Läbi tema tegelase tuli muidu filmi põhiline sõnum: mis teeb inimesest inimese? Kas süda, hing või midagi muud?



Viiteid esimestele filmidele oli igavene persetäis ning päeva lõppedes tekkis juba vastureaktsioon nt. "I'll be back" või "Come with me if you want to live" repliikide vastu. Pealegi ütlesid neid Connor ja Kyle Reese (Anton Yelchin), mis ei kõlba kuskile. Sarah Connor'i kassetid esimesest filmist, mida nüüd John kuulas, olid samuti suhteliselt ebavajalikud. Samas mulle meeldis viide, kui näidati mismoodi Connor oma näkku armi sai, mida nägi vilksamisi 2. ja 3. osa tuleviku Connor'i näos. Ilma Arnie CGI näota oleksin aga väga hästi hakkama saanud.

Režissöör McG tahtis olla liigselt fännidele meelejärgi, kuid ta oleks võinud sisse viia mõne huvitava pöörde. /Filmcast arutasid näiteks teemal, et selle ninnu-nännu happy end asemel oleks võinud Connor robotiks muutuda ja kõik maha nottida!

"Terminaator: Lunastus" ja selle kaks järge tekitavad nüüd huvitava valiku tulevastele põlvedele, kas vaadata filme kronoloogiliselt või sisust lähtuvalt nagu Star Wars. Igatahes minu poolest tehku aga edasi seda uut triloogiat. Äkki läheb isegi paremaks.

Action oli muidugi Fucking A, kuid käesoleva aasta sci-fi/action tiitlit hoiab endiselt Star Trek, mille saab ületada vaid AUTOD MUUTUVAD ROBOTITEKS 2!!! - ainult nädal ja mõni päev jäänud. Detsembris tuleb veel üks väike James Cameron'i indie film Avatar...
7/10


Vaata lisaks:
http://www.cinemassacre.com/new/?p=1237

Kuula lisaks:
Filmimöla 101
/Filmcast Ep. 52 - Terminator Salvation
/Filmcast: After Dark - Ep. 52 - Nitpicking the Terminator Films

Loe lisaks:
Metsavana - 8/10
Spellbound - 8/10
LiveForThis - 8/10
Hülss - 6/10
Bruno - 6/10
ruut - 6/10
lizzahy - 2/5

4 kommentaari:

  1. Käisin ka eile vaatamas. Omalt poolt iriseks selle üle, et film on heast ulmast üle voolitud mingi äktsioni ja laav/diip pasa hübriidi.

    Stoori oleks võinud olla, mitte lihtsalt asjade näitamine (pärast 3me osa ma suht tean, mis 2023 vms. toimub - oleks võinud asjade kulgu edasist või ennist) VEEL käsitleda.

    Aga noh iriseda saab alati. Rahast kahju ei ole, aga no fakk - T2 ruuls mai laif 4ever.

    VastaKustuta
  2. Hei Norc!

    Küsimus laiale ringile: mida tegi filmis afrosoenguga tumm tüdruk? Mis oli tema tegelase mõte? Kas üritati kopeerida Aliens tüdrukut Newt'i? Teda näidati igatahes LIIGA palju.

    VastaKustuta
  3. äkki selgub tema olemasolu point järgmistes osades? või siis oli ta lihtsalt fillertegelane, et yelchini tegelaskujul poleks LAs üksildane roboteid nottida.

    VastaKustuta
  4. Loodan, et järgedes teda enam pole. Äkki tuleb twist, et ta on John'i tegelik ema, sest noh Yelchin ja tema veetsid koos palju aega ja nii...

    VastaKustuta