teisipäev, 26. mai 2009

Star Trek

Kolm nädalat tagasi sai J.J. Abrams Star Trek (2009) ära kaedud. Nagu mul kombeks tuleb arvamus hilinemisega alles nüüd. ST seriaalid ja filmid on minust kauge kaarega mööda läinud, kuid semu J.J. usaldan pimesi ja sain oodatud tulemuse, ei sentigi vähem. ST on nüüd tänu temale massikultuuris populaarsem kui kunagi varem. Uus film tõstatab taas päevakorda igipõlise küsimuse: kumb on parem, kas Star Trek või Star Wars?

Uues SW teemalises komöödias Fanboys kujutati Trekkie'sid (või Trekker) kui vaenlasi ja totaalseid nohikuid, kuid uue filmi põhjal paigutaksin ennast hoopis nende hulka, sest nad on palju lahedamad. Ajas rändamine, teleporteerimine on ainult mõned märksõnad, mida uues Trekis näha saab. SW lasermõõgad on nii 70-ndad... Loomulikult on kõik ST imevigurid veel vanemad ja klišhee'likumad, kuid mitte kunagi varem pole neid nii efektselt ekraanile toodud. Ainult see massiivne "puur" oli kuidagi tobe.


Kõige üllatavam oli hoopiski suurepäraselt valitud cast. Mul on nüüd totaalne man crush Chris Pine (James T. Kirk) vastu. Kus kohast see karismaatiline näitleja välja ilmus? Pine veab peaaegu ainuisikuliselt filmi huumori vankrit. Vean kihla, et teda ootab ees kõva karjäär, kusjuures tähelaeva kaptenina saab ta naasta veel kahel korral, sest sellest tuleb triloogia. Zachary Quinto (Spock), kes on tuntud seriaalist Heroes, mängib samuti perfektselt pool inimest pool Vulcan't. Kirk'i ja Spock'i "suhe" ongi tegelikult kogu filmi tuum ja edasiviiv jõud. Väiksemates rollides olid veel filmi teine comic relief Simon Pegg (koos nunnu tulnukast sõbraga) ja tükk aega areenilt kadunud Winona Ryder. Alguses oli kummaline kuulda Anton Yelchin'i rasket vene aksenti Chekov'i osas, kuid võtsin selle omaks.


Nagu igas lambakarjas on üks must lammas, nii oli Eric Bana mängitud pahalane Nero totaalne ämber. Nero motiivid jäid segaseks ja sel on ka hea põhjus, sest ta oli filmis vist kokku 15 minutit. Halvasti, halvasti kirjutatud villain. 25 aastat plaanida kättemaksu - tore. Loodetavasti nad järgede tegemisel parandavad kurikaelte valdkonda. Nõrk villain röövis filmi finaali mõju ehk mind ei kottinud üldse Maa saatus ja muidugi pidi tähelaeva noorte kadettide esimeseks missiooniks saama just Maa päästmine... Kuhu on siit üldse edasi minna?


Õnneks sümpatiseerisid varem mainitud tegelased niivõrd palju, et andestan kõik plothole'id ja küsitavused. 2h on hästi sisustatud ja just see hetk, kui hakkad vaikselt igavust tundma, tuleb järjekordne action-stseen peale. Juba filmi algus saavutab kerge vaevaga vaataja tähelepanu.

On öeldud, et see pole sinu isa Star Trek ja nii see täpselt ongi. Olen enam kui kindel, et ka tulevikus jäädakse J.J. Abrams'i rebooti hea sõnaga meenutama. Esmaklassiline meelelahutus.
8/10

CLOVERFIELD!

7 kommentaari:

  1. ja mina nagu loll mõtlen jätkuvalt, et see on raudselt sitt film ning imestan iga kord kui head arvustused tulevad. peaks ka siis lõpuks silma peale viskama.

    VastaKustuta
  2. Meeldivuse % sõltub raudselt sellest, kas oled varasemaid sarju/filme vaadanud või mitte. Ega ta muust Hollywoodi blockbuster'test palju ei erine, kuid on selgelt tunda, et ka Trekkie'd ei tohiks selles pettuda. Mul läksid kindlasti kaduma paljud tegelaste catch phrase'id jms.

    VastaKustuta
  3. ei noh, seda esimest seeriat sai päris huviga jälgitud, seega spock ja kapten kirk on tuttavad. pirkardi ajal vajus huvi ära juba.

    VastaKustuta
  4. Igatahes kui film ei meeldi, siis tule aga siia viha välja valama! :)
    Kordan igaks juhuks, et Nero on pmtlt halvim (mõttetuim) villain terves filmiajaloos.

    VastaKustuta
  5. Soovitan, kuigi olen ise juba oksendamiseni kuulanud. Kes siis ei tea, et hetkel on blogi päises justnimelt Green Day - 21st Century Breakdown albumikaas.

    VastaKustuta
  6. Vanasti sai American Idioti palju kuulatud. Siis tuli maitsemuutus, aga arvan, et proovin, mis maitsega uus siis ka on, kuigi ei luba midagi, et maitsema hakkab.

    VastaKustuta