neljapäev, 19. veebruar 2009

Watchmen graphic novel

Teen koomiksi ja filmi tarbeks kaks eraldi postitust. Lugemisega läks ootamatult kiireks, sest sain kino kutse u. 24h enne linastust. Selleks hetkeks oli loetud kolm peatükki. Sihtisin ju algul 13. märtsi esilinastust ja olin omadega n.ö. graafikus. Kuna mul oli algne plaan see kindlasti enne filmi läbi lugeda, siis andsingi öösel valu.

Lugesin arvutist pdf kujul, mis hakkas pikapeale silmadele, kuid kõige hullem polnudki. Kvaliteet oli väga hea. Siiski ei saa miski asendada päris raamatut, mida saaks käes lehitseda. Autoriks on Alan Moore, kelle tööde hulka kuuluvad veel nt. V for Vendetta, From Hell ja The League of Extraordinary Gentlemen. Olengi neist kõigist ainult filmiversiooni näinud. Vendetta DVD eriväljaandel oli kaasas u. kolmandik või pool raamatust, mida olen põgusalt sirvinud.

Watchmen nägi ilmavalgust juba 1986-1987 aastatel, kuid sõnum on ikka päevakajaline. Filmiks püüti aja jooksul mitmeid kordi teha, kuid peeti siiani võimatuks projektiks. Režissööridest käisid varem läbi nt. Terry Gilliam (Brazil), Paul Greengrass ja Darren Aronofsky - viimane oleks kindlasti huvitav tulnud. Zack Snyder (300) tegi lõpuks ära.

Graphic novel on tegelikult nii risti-põiki läbi uuritud, et hirm hakkab: The Annotated Watchmen. Nii süvitsi minekuks jääb viitsimisest kõvasti vajaka. Räägin filmi postituses veidi lähemalt nende kahe erinevustest, kuid peamiselt muidugi sarnasustest. Mainin seda, et 160-minutilisest filmist jäeti täielikult välja koomiks koomiksis lugu Tales of the Black Freighter, millest tuleb eraldi animatsioon.

Kusjuures ma polegi kindel, kas soovitada nüüd graphic novelit enne või pärast filmi lugeda. Ise jäin enda otsusega väga rahule. Filmi vaadates oli täpselt selline tunne nagu loeksin uuesti... samal päeval! Otsustasin igaks juhuks viimase 12. peatüki sinnapaika jätta ja lugesin seda pärast filmi. Iga peatükk on 28+ lehekülge.

Loe lisaks filmist:
http://filmsmusic.blogspot.com/2009/02/watchmen.html

Lõpetuseks mõned pildilised võrdlused:





Päris Galle "naerunägu" kraater Marsil ja koomiksis.

3 kommentaari:

  1. Lucky bastard :D Ja ongi sul film nähtud?

    VastaKustuta
  2. Krt, ma olen nii kade=)
    Mul veel koomiksist viimased 2 peatükki lugeda ja seda motion Comicut vaatasin ka.
    Arvan et loen ka viimase läbi, kuigi olen veidi kahevahel.

    13 märts, oehh=(

    VastaKustuta
  3. Film oli hea, kahju, et nii kaua veel ootama peab. Snyder, raisk!

    VastaKustuta