reede, 20. veebruar 2009

Watchmen



Who Watches the Watchmen (2009)? Üks kümnest 2009 oodatuimast filmist nähtud. See nimekiri muidugi aasta jooksul muutub, kuid "Valvurid" oleks seal nii või naa sees. Graphic novel sai õigeks ajaks läbi loetud ja võin nüüd kinnitada, et Zack Snyder'i visioon läheb ajalukku, kui üks algmaterjalile truum teos. Oli nii kodune tunne nagu loeksin uuesti Alan Moore'i koomiksit või siis vaataksin filmi juba teist korda - oleneb, kuidas võtta. Mõelda vaid, et alles jaanuaris oli Warner Bros. kompaniil kohtuasi Fox'ga ning polnud üldse kindel, kas ja millal filmi üldse näha saab.

Storyline ühtib peaaegu 100% algmaterjaliga. Vähesed asjad on üldse välja jäetud või muudetud. Üheks suurimaks kärpeks siis teatavasti Tales of the Black Freighter lisalugu, millest ilmub eraldi spin-off animatsioon (22min). Seda piraadilugu luges koomiksis üks tegelane. Film on juba ilma selleta 2h 43min. Director's cut tuleb Snyder'i sõnul 3h 10min, kus on rohkem vägivalda ja seksi... DVD'le tuleb "Crazy Ultimate Freaky Edition" kogupikkusega 3h 25min, mis peaks vist absoluutselt kõik lüngad täitma.

Muudatustest jäi silma näiteks see, et Night Owl ja Rorschach ei sõitnud lumel nende sõiduvahenditega, vaid kõndisid jala. See oli väike pettumus. Rorschach'i maski päritolu jäeti selgitamata, kuid eks director's cut'is saab seda näha. Mask oli muidugi sama lahe nagu seda lugedes võis ette kujutada. Jätsin enne filmi viimase 12. peatüki lugemata. Liiklesid jutud, et Snyder'i lõpp pidi erinema, kuid midagi kardinaalselt nad ei muutnud. Olid mõned erinevused dialoogides ja puudus nt. squid.


Kostüümid, setid, dialoog, meeleolu olid perfektselt tabatud. Kõik näitlejad olid head valikud. Ei oska enam ette kujutadagi, kui kunagi plaaniti näiteks Robin Williams't Rorschach'i ossa või Gary Busey kui Comedian. Erinevaid näitlejaid ja režissööre on sellest projektist aja jooksul nii palju läbi käinud. Darren Aronofsky nägemus oleks kahtlemata huvitav tulnud. Tema tahtis muidu tuua lugu tänapäeva ehk vahetada Vietnam'i sõda Iraagi ja terrorismi vastu.

Actionit on vähesel määral, aga see-eest tasemel. "300" tegemine tuli Snyder'il kasuks. Aegluubis kaklused olid nauditavad. Verd ja gore oli ka piisavas koguses. Parimaks näiteks selle puhul Rorschach'i põgenemine vangikongist. Ei saa jätta muidugi mainimata mõlema sugupoole alastust. Meeste rõõmuks Silk Spectre II (Malin Akerman) ja naistele sinine Dr. Manhattan (Billy Crudup). Nende kahe seksistseen oli koomiline, kui dr. oli end kopeerinud ja tegeles amelemise ajal tööga.

Soundtrack koosnes vanadest hittidest: Bob Dylan - The Times They Are A-Changin', Jimi Hendrix - All Along The Watchtower jpt. Dylan'i lüürika oli ka kahe koomiksi peatüki pealkirjaks. Mõned lood tõmbavad võib-olla enestele liigselt (halba) tähelepanu, mis tulenebki vist sellest, et lood on niivõrd tuntud.

Filmi saavad kindlasti nautida ka koomiksit mittelugenud, sest tegelaste taust ja terve W-i maailm mahub ilusti 160 minuti sisse. Samas ongi huvitav, kuidas võtab tavaline publik selle vastu. Blogija Forza ütles: "Olen õnnelik, et ei läinud selle maaniaga nii kaasa - seda suurem oli elamus." Siin polegi mingit maaniaga kaasa minemist. Sa kas oled graphic novelit lugenud või mitte. Maania alles tuleb. Kui eelmine aasta oli Halloween'i ajal tohutult Jokkeri kostüümides fänne, siis sel aastal tulevad kommi nuruma Rorschach, Night Owl, The Comedian või miks mitte Silk Spectre.

Fännid võivad kergendatult hingata, sest enam paremaks minna ei saa. Jätan ühe punkti varuks pärast director's cut nägemist.
9/10

Loe lisaks:
http://filmsmusic.blogspot.com/2009/02/watchmen-graphic-novel.html

1 kommentaar:

  1. Teist korda.
    Oli parem vaatamine, sest nüüd ei võrrelnud enam nii väga koomiksiga ja vaatasin kui iseseisvat asja. Snyder'i lõpp töötab. Üks pisike detail jäi sealt silma, kui näidati monitoridelt erinevaid pealinnu, siis seal võis viivuks näha logo S.Q.U.I.D. ehk "Sub QUantum Intrinsic Device." Hea viide algmaterjalile, kuigi squid'i ennast filmis polnud.
    Nende tuntud laulude kasutamisega olen vist leppinud vähemalt osaliselt. Hallelujah on neist ikka kõige sobimatum. SHREK!
    Anyway, nüüd olen huvitatud ainult DC nägemisest. Kõige parem oleks, kui saakski ainult pikendatud või lisatud stseene näha ilma terve filmita.

    VastaKustuta