pühapäev, 27. aprill 2008

Prefontaine

Prefontaine (1997) on jällegi üks neist paljudest tõsielul põhinevatest filmidest, mida sai ammu telekast vaadatud ja mille pärast mulle biograafilised filmid nii väga meeldima on hakanud. Hea oli uuesti vaadata. Film on siis omaaegsest USA jooksjast Steve Prefontaine'st. Mehel oli täielik kinnisidee võita ja olla ainult parim. Kõige rohkem jooksis ta 5 km, millega sai ka 1972 Müncheni olümpiale, kus teatavasti Iisraeli sportlased pantvangi võeti ja lõpuks tapeti (Spielberg'i Munich).

Münchenis võistles ta peamiselt Soome oma poisiga Lasse Virén'ga. Lahe oli kuulda filmis Eesti hümni. :P Prefontaine andis endast kõik selles finaalis, kuid jäi finishiheitluses karpi ja jäi hoopis neljandaks. Seejärel tahtis ta Viren'le järgmisel olümpial Montréal's koht kätte näidata, kuid kahjuks ta suri noorelt ega võitnudki kunagi olümpial. Kuid mitmed tema rekordid peaks siiani püsima. Prefontaine sai veel ühe märkimisväärse asjaga hakkama. Ameerikas oli vanasti eraldi profid ja amatöörid. Amatööridel ei olnud võimalust nt. olümpial osaleda. Prefontaine hakkas sellele spordiorganisatsioonile vastu ja võitis. Prefontaine treener oli Bill Bowerman, kes oli üheks Nike loojaks. Ta tegi nimelt jalatsi taldu koduse vahvliküpsetajaga ja püüdis neid võimalikult kergeks teha.

Jared Leto on peaosas usutav. Annab jooksja mõõdu välja küll. Treenerit mängis R. Lee Ermey (Full Metal Jacket kisakõrist seersant). Kaasa teeb veel Ed O'Neill. Filmil mängib taustaks vana hea rock. Prefontaine on hea ülevaade ainulaadsest jooksjast, aga suureks üllatuseks avastasin, et kõigest aasta hiljem tehti temast uus film Without Limits - loe ka seda arvustust.
7/10

P.S. võrrelge neid pilte teise filmi omadega ;)

2 kommentaari:

  1. Jared Letoga seoses soovitaksin sul vaadata Lord of War kus peaosa mängib Nicholas Cage

    http://www.imdb.com/title/tt0399295/

    VastaKustuta
  2. Lord of War on nähtud ammu ;) Kusjuures olen kõiki Jared Leto filme näinud või ütleme 75% kindlasti. Tal neid nii vähe.
    Soovitaksin hoopis kuulata tema bändi 30 Seconds To Mars.

    VastaKustuta