kolmapäev, 23. aprill 2008

Half Nelson

Kohe pärast Lars and the Real Girl vaatamist tahtsin näha veel ühte Ryan Gosling'u filmi Half Nelson (2006). Mõlemad kandideerisid ühele Oscarile. Kui Lars kandideeris stsenaariumiga, siis Half Nelson igati õigustatult meespeaosaga. Sellest ajast paningi filmi kõrva taha. Mõlemad on suhteliselt väikesed ja tundmatud vähemalt Eesti pinnal. Half Nelson on väike-suur film, mida tasub vaadata, kuigi on suunatud rohkem USA vaatajaskonnale.

Gosling on mustanahaliste klassi ajaloo õpetaja ja tüdrukute korvpalli treener. Selline lahe trendikas õpetaja, kuid üks tüdrukutest avastab juhuslikult tema ühe pahe. Peale seda saavad neist omamoodi sõbrad. Õpetaja püüab last halvast eemal hoida nagu iga tavaline õpetaja, kuid mees ise pole kõige parem eeskuju.

Half Nelson on filmitud käsikaameraga ja pilt meenutab dokumentaali, mis mulle meeldis. Koolilapsed räägivad filmi kestel kaamera ees mõningatest olulistest sündmustest USA ajaloos, eriti just mustanahaliste õiguste teemal. Muide pealkiri on ühe maadlusvõtte nimetus. Ei teagi, miks just selline pandi. Ma võib-olla ei tõlgendanud filmi enda jaoks õigesti. Kokkuvõttes ei andnud midagi uut, kuid veel rohkem sai kinnitust, kui andekas on ikka Gosling. Noorema põlvkonna tõeline staar ja tulevikulootus.
7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar