reede, 31. juuli 2009

Up

Pean esmalt mainima, et nägin Up (2009) ingliskeeles ja 2D-s ehk eestikeelse 3D versiooni kohta ei oska midagi kosta, kuid selle treileris kõlanud hääled ajasid kergelt öeldes pea valutama. Kaks aastat tagasi "rikkusin" sedasi näiteks oma Ratatouille esmavaatamise, kusjuures hankisin selle just uuesti, et näha viimaks originaalkeeles.

Up on Pixari hittide seas unikaalne film. Kui varemalt on nende fantaasialugude peategelasteks olnud nt. kokkav rott, oma poega otsiv kalapapa, üksik prügikoristajast robot, siis Up räägib vanapapist Carl Fredricksen'st, kelle lugu leiab aset reaalses maailmas - vähemalt alguses. Keegi ei saa sellest filmist rääkida ilma mainimata 10 minutit hingelõhestavat algust, mis on täiesti dialoogivaba (nagu ka WALL-E algus). Produtsent John Lasseter kommenteeris seda nii, et hästi tehtud animatsioonid on need, millel heli maha keerates jõuab sõnum ikka kohale.

Režissöör Pete Docter kõnnib hapral jääl, sest päris väikestel võib see täiskasvanute teema mõistmatuks jääda. Teisalt on filmistuudio võlurid mitmel korral öelnud, et lapsed mõistavad tegelikult palju rohkem, kui me arvame. Laste rõõmuks liitub pahura Carl'ga agar skaudipoiss Russell, kes on veel kogenematu, aga ainult siirate kavatsustega ja suure südamega. Russell'i põgusalt vihjatud minevik polnud samuti kuigi roosiline ja Carl hakkab talle seikluse käigus (vana)isafiguuriks. Seoses sellega tuli kerge deja vu Gran Torino'ga...

Tulles nüüd tagasi maa peale, siis kõige selle headuse hulgas jäi minu jaoks sisu õige pisut nõrgaks. Ma ei oska konkreetselt näpuga kitsaskohale osutada, aga võib-olla polnud ma lõplikult rahul filmi kurjamiga või lõpplahendusega. Justkui oleks viimasel otsustaval hetkel lati alt läbi joostud.


Kõigele vaatamata on Up's ikkagi nii palju positiivset: vapustavalt värviküllane pilt (õhupallid ja kõik muu), rääkivad koerad, konn/äratuskell ja kas ma mainisin juba... squirrel!... rääkivat koera?

Seekordne lühianimatsioon enne filmi kannab nime Partly Cloudy. See pilve pilk, kui teda esimest korda näeb, on lihtsalt hindamatu. Lisaks nunnud kiisupojad, kutsikad ja... krokodillid! Lühilugu on jällegi ilma dialoogita ja töötab sama hästi ka teist korda vaadates - järgi proovitud.

Oleksin nüüd nõus vaatama eesti dublaažiga "Üles", et näha, kuidas Pixar lahendas oma esimese 3D filmi. 2010 juunis tuleb Toy Story 3, mis on samuti kolmemõõtmeline.
9/10

10 kommentaari:

  1. 3D eestikeelne toimis küll, et võttis ikka pisara silma (suuresti tänu heale animatsioonile), kuid ingliskeelne oli loomulikult parem.

    3D polnud (jällegi) midagi erakordset ja eelistangi tavalist versiooni, sest siis pole nende prillidega jamamist. Kusjuures neil on kinos nüüd uued ja paremate sangadega 3D prillid. Leidsin, kui nina kohal asuvale väikesele jubinale näpp peale panna, siis näeb tavalist 2D pilti ehk sisuliselt sama, kui prillid eest ära võtta. Ilma prillideta on pilt tiba värvilisem ja mitte nii tume.
    Avatari päev 21. augustil näitab lõpuks ära mis on mis.

    VastaKustuta
  2. Nii et Eesti versiooni on võimalik nautida? Vägga hea, sest varsti võtan ma Pixari uue pisarakiskuja ette ja ma tõesti pelgan eesti dubleeringut.

    NB! Wall-E peaks ka uuesti üle vaatama

    VastaKustuta
  3. Vaata esimesel korral kindlasti ingliskeelset versiooni.

    VastaKustuta
  4. Hilja juba=)
    Eesti keelel polnud häda midagi. Mulle täitsa meeldis, aga nüüd kibelen näha originaalversiooni.
    Up oli aga ühteaegu väga rõõmus ja kurb seiklus. Ütleks, et Pixar tegi seda jälle, kuigi erinevalt Wall-E-st oli Up üsnagi üllatustevaba, aga siiski väga meeldiv vaatamine, mis saatis mind kogu ülejäänud päeva.

    VastaKustuta
  5. Tõsi ta on, et eestikeelset dublaaži ei peaks kartma nagu katku, aga siiski tuleks võimalusel esmalt originaalis vaadata.
    Mul oli nt. eelpool mainitud Ratatouille ingliskeelset versiooni nüüd nii veider kuulata. Justkui kaks täiesti erinevat filmi ning just esimene vaatamine otsustab ja jätab nö. "templi mällu igaveseks".

    Up oli tõesti üllatustevaba, sest loo kulg oli ette teada, mida üldiselt Pixari filmides ei kohtagi...
    Kuidas muidu 3D tundus?

    VastaKustuta
  6. Õnneks ma nägin enne filmi mitmeid klippe ja trailereid inglise keeles ja seeõttu sain minimaalse maigu kätte.
    Jääajaga oli nii, et inglise keeles oli seda jõle imelik vaadata, sest ma olin seda varem eesti keeles paar korda näinud.

    3D oli täitsa kobe, aga Up-ile see nüüd midagi erakordset juurde ei andnud. Põhirõhk oli kogu aeg asjade esile toomisel ja tagaplaani näitamisel. Pigem oleks vaadanud Up-i ka ilma 3D-ta, poleks mingit erilist muutust. Liiga tume oli ka, see häiris. Ja seda sinu kirjeldatud nuppu prillidel ma näppisin ka filmi ajal:D
    Eelistan animatsioone siiski normaalsel kujul, aga 3D on uus ja huvitav ning tuleb proovida. Edaspidi olen väga valiv, mida 3D-s vaadta. Võib olla siis järgmise Pixari teoseni:)

    VastaKustuta
  7. Järgmine 3D on Avatar, millest 15 minutit saame maitsta juba 21. augustil!
    Ma mängisin selle nupuga ikka hästi pikalt: tumedaks ja heledaks, 3D ja 2D... :D

    VastaKustuta
  8. Oeh, AVATAR. This will rock my socks off :D

    VastaKustuta
  9. Kuskohast sa Avatari kuupäeva teada said?

    VastaKustuta
  10. 21. august on ülemaailmne Avatari päev. Plazalt pole veel vastavat uudist tulnud, kuid Lauri ju ütles, et tuleb ka meile, arvatavasti siis samal päeval.

    VastaKustuta