pühapäev, 11. november 2007

Miller's Crossing


Ostsin veel ühe Coen'ite filmi Miller's Crossing (1990). See peaks olema mu esimene ostetud DVD, mille puhul polnud filmi enne näinud, aga raha läks igati asja ette. Coen'i vennad on tuntud pigem oma komöödia sugemetega filmidega, kuid nad saavad hakkama ka täiesti teisest puust teostega. Nagu DVD lisades filmi operaator Barry Sonnenfeld ütles, et Coen'id tahtsid seekord teha "a handsome movie". Mehed kaabudega. Gängsterid.

Kusjuures oli vist John Turturro, kes ütles ühes intervjuus, et käsikirja lugedes ta arvaski, et tegu on komöödiaga. Mõnes kohas võis tõesti märgata peidetud huumorit. Jon Polito mängitud tegelane oli kohati veidralt naljakas, kui ta oma pojaga rääkis. Stseen surnud mehe, poisi ja koeraga oli omamoodi naljakas, kui poiss mehe paruka piistu paneb. Või koht, kus peategelane Tom Reagan (Gabriel Byrne) hakkas ühe "kapiga" kaklema, kuid siis virutas viimasele kohe tooliga vastu pead ja võitlus oligi läbi. Suur mees hakkas peaaegu nutma ja pidi abiväge kutsuma... Aga üldiselt on Miller's Crossing ikkagi tõsine film, kus on tapmist ja tulistamist. Peaks mainima, et tulistamised olid päris hästi üles võetud. Näiteks maffia bossi atendaadi katse, mille vanamees edukalt tagasi tõrjus.


Coen'id on geeniused kuna suudavad kirjutada huvitavaid käsikirju, mis on väga detailsed. Mäletan Fargo lisades William H. Macy rääkis, et iga pisemagi häälitsuse, lausekatkestuse või mis iganes olid mehed paberile kirja pannud. Näitlejatele ei antagi suurt võimalust improviseerida. Sama rääkis Turturro Miller's Crossing puhul, et ta järgis sõna sõnalt käsikirja, kuid sai alati improviseerida sellega, kuidas ta lauseid ütleb. Mind pani alati mõnusalt muigama see pidev tervitusfraas, mida tegelased ütlesid põhimõtteliselt tere asemel: "What's the rumpus". Ühele huvitavale asjale peab veel uuesti tähelepanu pöörama, et film tõesti keskendus palju meeste kaabudele. Juba DVD menüüs oli taustaks kaabu, mis samamoodi nagu filmiski, hakkas tuule käes lendama. Cool.
Üritan ka esimest korda filmi hinnata: 7/10.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar