teisipäev, 6. november 2007

Blue Velvet

Juba homme saabki David Lynch'i loengut kuulata/vaadata. Selle auks võtsin ette veel nägemata Blue Velvet (1986). Jah, David Lynch ikka oskab. Oskab teha filme, mis jäävad kummitama, sest pildikeel on nii unikaalne.

Kyle MacLachlan on uudishimulik noormees Jeffrey Beaumont. Tegelane leiab kodu lähedalt inimkõrva ja teatab sellest politseile. Kuna politsei ei saa talle käimasoleva uurimise üksikasju avaldada, siis otsustab uudishimulik Jeffrey oletatavat mõrva ise uurima hakata. Selleks kasutab ta ka tüdruksõbra Sandy (Laura Dern) abi. Tüdruk on juhtumisi sama politsei uurija tütar. Lugu kulgeb äärmiselt aeglaselt ja alguses ka turvaliselt. Aga hetkel, kui Jeffrey kohtub laulja Dorothy Vallens'ga (Isabella Rossellini) muutub tema rahulik elu kergelt öeldes vürtsikaks. Järgneb sündmuste ahel, mis viib ta kokku Dennis Hopper'i mängitud haiglase Frank Booth'ga. Esimene stseen näitlejate Rossellini ja Hopper'i vahel on kõike muud kui normaalne, alates juba dialoogist selle tegevuse juures. Kusjuures stseen oli ka päriselt näitlejate esimene kokkupuude teineteisega ning Rossellini paljastas ennast täielikult ja seda Hopper'i teadmata. Režissöör ise pidavat stseeni filmimise ajal lakkamatult naerma...

Frank Booth on üks haiglasemaid tüüpe, keda olen filmides näinud. Jõhkralt vägivaldne, tõsiselt ropu suuga ja üldse vaimselt mitte parimas konditsioonis. Ülihea roll Dennis Hopper'lt. Peale nende nelja eelnevalt nimetatud tegelase ei olegi filmis suuremaid rolle. Jeffrey on pidevalt keskmes. Naistegelased toovad filmi sensuaalsust. Eriti Rossellini, kes laulis ka filmi teemalugu Blue Velvet, mida kordas mitmeid kordi filmi jooksul ja tänu sellele jääb kummitama. Ka teised lood sobisid täpselt vastavalt stseenidele. Filmi sisu pole keeruline, aga lugu jutustatakse väga huvitavalt. Lynch kasutab veel mitmeid oma trademarke nagu kardinad või öine kiirtee. Veel jäi eredalt meelde kohati mõnusad kiired kaadrivahetused. Ükshetk karjus Frank Booth toas, et lähme joyride'le ning järgmine kaader oli tuba tühi ja tegelased sõitsidki juba autos. Lynch ja thriller on parim kooslus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar