teisipäev, 3. märts 2009

Valkyrie

Valkyrie (2008) oli Forza aka Anti-Fletchu eelmise aasta lemmikfilm, kes juba eos, koidus, teadis, et sellest tuleb tema 2008. aasta lemmik. Käisin temaga koos vaatamas. Hea semu, kui ütlesin sulle pärast lõppu 8/10, siis pean sind nüüd kurvastama, et jääb 7/10 peale.

Operatsioon "Valküür" on vaese mehe Downfall (Der Untergang), kuigi Valküüri eelarve oli $75 miljonit ja Saksa filmil eurodest ümberarvutatuna u. $17 miljonit. Viimane kandideeris ka võõrkeelse filmi Oscarile, kuid ei võitnud. Samal ajal Valkyrie ei saanud Forza suureks kurvastuseks ühtegi nominatsiooni. Ega neid kahte peale Hitleri muud väga ühendagi. Ühe lõpus sureb Adolf ära ja teises mitte.

Ooberst Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) plaan polnud kaugeltki ainus katse kustutamaks vanakuradi eluküünalt. Kuskilt on jäänud kõrvu 15 ebaõnnestumist, kuid võin rängalt eksida. Silmaklapiga Stauffenberg'i põhirelvaks oli bürokraatia, millega püüti võim haarata. Ainsaks tingimuseks oli, et Hitler pidi selleks ajaks puusärgis olema. Masendav, et nad sellega hakkama ei saanud. Eesmärgile oldi äärmiselt lähedal.


Film rullibki selle põneva loo lahti. Erinevad aksendid mind ei häirinud. Lõpus jääb lihtsalt tühi tunne. Milleks see kõik?
7/10

Hämmastav, kuidas Hitler sellest ainult paari kriimustusega pääses ja üldsegi miks seda plahvatust filmis ei näidatud... Oleks võinud teha 360 kraadise võtte nagu filmis Swordfish.

9 kommentaari:

  1. Hästi hästi ammu nägin doki sellest atentaadikatsest ja seal vist öeldi, et põhjuseks, miks Hitler ellu jäi oli tugevas tammepuu lauas. See nö (summutas) suunas plahvatuse tast eemale.

    VastaKustuta
  2. Lucky bastard. Neljal seltsimehel nii hästi ei läinud.

    VastaKustuta
  3. Kui juba teiste filmidega võrdlemiseks läks, siis tuleks võrrelda ka sakslaste endi tehtud filmiga 'Stauffenberg' (2004):
    http://www.imdb.com/title/tt0388437/

    Tegelikult võiks Valkyrie't pidada selle Stauffenbergi remake'iks.
    Teisalt, kuigi saksa versioon on saksalikum ja seega ehtsam, näitavad mõlemad filmid sama sündmust pisut erineva nurga alt ja seega pigem täiendavad teineteist. Vaadata tasuks mõlemaid.

    Aga Der Untergang on hoopis teine ooper ja ei puutu IMHO siin üldse asjasse.

    VastaKustuta
  4. Ei puutugi. Pole ka huvi, et Stauffenberg'i vaadata. Lõpp on teada :(

    VastaKustuta
  5. Heh, kurb, et 8 ei tulnud ent austan su otsust.

    VastaKustuta
  6. Üks atendaadi katse toimus peale Poola vallutamist 39a., kus tavaline poolakas asetas pommi õllesaali kõnepuldi alla. Hitler esines oma vanadele kamraadidele järjekordse kihutuskõnega ja ainult 13 minutit peale Hitleri lahkumist käis kärakas.

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-E12329,_M%C3%BCnchen,_B%C3%BCrgerbr%C3%A4ukeller,_Sprengstoffanschlag.jpg

    VastaKustuta
  7. Ei olnud ette määratud :/ Mõnus kärakas on käinud küll.

    VastaKustuta
  8. Veel selle poolaka katse kohta...tegelikult oli Hitler selle esinemise tühistanud, kui lähikondlaste survel ta seda tegi. Bürgerbaukelleris ta otsustas siiski Berliini naasta rongiga, mis tähendas pisut plaanitust varem lahkumist. Poolakas oli aga ligi aasta varitsenud ja tutvunud olukorraga, kuidas miski toimib. Pomm lõhkes täpselt plaanitud ajal. Poolakas saadi aga üsna ruttu piiril kätte ja saadeti Dachausse, kus Hitler hoidis teda elus (hea võimalus kasutada propagandaks),kuniks ameeriklased Dachausse jõudsid. Vaid tunnid enne Ameeriklaste saabumist polnud Georg Eislerit enam 1000 aasta riigile vaja ja asi lõppes kuuliga kuklas. See oleks üsna huvitav lugu filmina. Ja veel huvitavam oleks loomulikult Reinhard Heydrichi atendaat Tsehhis, mis oli nagu põnevusfilmis.

    List: http://members.iinet.net.au/~gduncan/assassination_attempts.html

    VastaKustuta
  9. Näed, oligi 15 katset. Ja täitsa võimalik, et neid võis veelgi olla. Kõik pole välja tulnud võib-olla...

    VastaKustuta