teisipäev, 20. jaanuar 2009

Howl's Moving Castle

Arvasin alati, et Howl's Moving Castle (Hauru no ugoku shiro) (2004) peategelane Howl on seesama vanatädi posterilt. Eip. Howl on hoopis noorukist võlurpoiss, kelle liikuvasse kindlusesse tädike satub. Väljast logudiku väljanägemisega kindlus peidab endas nii mõndagi maagilist. Ukse kaudu saab näiteks teleportida erinevatesse kohtadesse.

Targemad paigutavad filmi steampunki kategooriasse. Miyazaki on võtnud sedapuhku luubi alla sõja, kuid see pool filmist mind eriti ei erutanud. Fännasin rohkem fantaasiaelemente, kõiksugu maagiat ja tegelasi. Kindluse "südameks" oli tuledeemon Calcifer, kes oli kahtlemata filmi kihvtim tegelaskuju.

Animatsioon polnud nii meeliülendav kui Spirited Away's, kuid oli ilusaid loodusvaateid jms. HMC ei hoidnud mind tervikuna nii kikivarvul, kui seda suutis SA. Kuskil poole filmi ajal tuli tukk peale, aga see polnud absoluutselt filmi süü. Hilja öösel/vara hommikul sooja teki all pole kõige targem filme vaadata. Panin pausile ja vaatasin järgmine päev edasi. Muidu 99% juhtudest suudan ärkvel püsida.

Hakkas huvitama ingliskeelne dubleering, sest Howl osa luges Christian Bale. Tuledeemonit Calcifer aga Billy Crystal. Nende häältega vaataks isegi uuesti. Peale selle ootab vaatamist veel mõned stuudio Ghibli animatsioonid: Castle in the Sky (1986), Kiki's Delivery Service (1989), Porco Rosso (1992) ja kõige uuem Ponyo on the Cliff by the Sea (2008).

Anonüümne ütles...
"Vaata nüüd järgmiseks "Howl's moving castle", minu meelest on see üks Miyazaki paremaid asju üldse!" - Jään selle juurde, et parim on Spirited Away (10/10), millele järgneks Princess Mononoke. Howl's Moving Castle ja My Neighbor Totoro hindan võrdselt 8/10.

8 kommentaari:

  1. Alustasin Miyazakiga kah suht samadest filmides mis sina ja sattusin vasikavaimustusse ning ei saanud ka kuidagi teistmoodi kui hakkasin viimaks vanemaid hankima (mis viis mind lõppkokkuvõtteks veel mitmesuguse muu vanema anime juurde). Alles pärast Future Boy Conanit tekkis pisike küllastumishetk ja nii ongi Lupin the third seeriad veel vaatamata ja üks mehe 60nendate anime ka aga mõningaid häid asju ongi hea tagavaraks hoida.

    Minupoolt soovitatav vaatamisjärjekord oleks muidu esimestena hoopis Kaze no tani no Naushika (1984), Rupan sansei: Kariosutoro no shiro (1979) ja siis Castle in the Sky (1986) ning siis Kiki ja Porco.

    VastaKustuta
  2. Tänud! Jätan soovitused meelde, kui taas anime ise tuleb.

    VastaKustuta
  3. Ma ei saanudki aru, mis keeles sa vaatasid? Mina olen seda inglisekeelse dubleeringuga varianti vaadanud ja no täiesti lummav on see Christian Bale. Calciferist ma ei hakka üldse rääkimagi:)Kindlasti soovitan inglise keeles ka vaadata!

    VastaKustuta
  4. Vaatasin Jaapani keeles kõiki. Kusjuures Howli puhul streikis subtiiter vahepeal ja mõned laused läksid kaduma, muidu oli ok.

    Mu eelmises postis peaks "ise" asemel "isu" olema :)

    VastaKustuta
  5. Tasuks inglise versioonidega ettevaatlik olla sest USA turu jaoks on need filmid sageli lõigutud, imdb järgi mõni kuni pool tundi.

    VastaKustuta
  6. Tuulte oru Nausikaa on samuti eesti keelde dubleeritud, aga kahjuks mitte nii hästi kui Totoro. Muidu on minu meelest see ka üks Miyazaki parimatest filmidest. Ma pingeritta ei oska pannagi, aga esiviisikus on küll Nausikaa, Howl, Mononoke, Totoro ja Vaimudest viidud.

    VastaKustuta
  7. Oh, Calcifer, oh Calcifer - tõeliselt sümpaatne. Teiseks tegelaseks oli Markl - ta oli väga armsalt selline, ma ei oskagi õiget sõna leida.

    VastaKustuta
  8. Nausicaa mille ma võib-olla täna ära vaatan on USA versiooni näol tõesti üle 30 minuti lühemaks kakutud. Ise vaatan muidugi jaapanikeelset ja kahetunnist.

    VastaKustuta