laupäev, 28. veebruar 2009

Tallinn pimeduses

Tallinn pimeduses (1993) ehk Darkness in Tallinn tegi eelmine aasta Eestis kõva comebacki. Minuni jõudis laine alles nüüd. Eesti/Soome/USA ühisprojekt on teatud ringkondades kõrgelt tunnustatud. The Times nimekirjas The ten best crime movies pesitseb meie pesamuna selliste raskekaallaste nagu The Silence of the Lambs, Fargo, The Usual Suspects, Reservoir Dogs jt. kõrval. The Transporter on seal ainult kahtlane lisandus...

On kohe uhke tunne olla eestlane. Must-valge krimka oli tõesti hea. Juba see efekt, kuidas pilt ootamatult värviliseks läks, on aplausi väärt. Operaatoritööd oli silmale hea vaadata. Korduv repliik "hea, et silma ei läinud" oli vahva. Meenutas jänese anekdooti: "sitt mis sitt, hea et sisse ei astunud."

Olid ka mõned probleemid. Pärast värviliseks minemist või veidi enne seda kadus filmist esialgne hoog. Lõpp oli muidu hea. Kõrva jäid kriipima Toivo naise ja doktori aksendid (mis rahvusest nad olid?), aga see on juba tühipaljas norimine.

Ülejäänud tuttav näitlejaseltskond oli mõistagi tasemel. Peeter Oja oli badass. Salme Reek ehmatas. Üks autojuht mõmises hästi "Raiders on the storm" jne. Tõnu Kark suitsetas lahedat pikka suitsu, mis tal kõrva taga rippus. Sellele vastavalt oli tal ka tabav tunnusnimi Suits. Täielik komöödia oli kõne lõpetamine sõnaga "kõik". Persse kõik. Mulle valmistas see eriti nalja, sest Family Guy's oli kunagi sarnane nali sõnaga "over":


Over.

Ei saa pidada tippsaavutuseks, kuid siiski igale eestlasele kohustuslik.
8/10

Hea, et silma ei läinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar