esmaspäev, 29. detsember 2008

A Christmas Story

A Christmas Story (1983) jäi tänavuse pisikese jõulufilmide maratoni naelaks. Küll on hea meel, et seda lõpuks nägin. Kui te mind ei usalda, siis võtke kuulda IMDb kasutajaid, kes on hetkel selle paigutanud #242 kohale. Samuti peab seda parimaks jõulufilmiks YouTube's tuntud filmiguru MR. BLACK, kes kasutab iga review lõpus heliklippi just sellest filmist: "You'll shoot your eye out, kid."

Parandage kui eksin, aga ükski Eesti telekanal pole seda vist näidanud... ja sellest on tuliselt kahju. A Christmas Story on NII lahe jõulufilm! Hakkan seda nüüdsest iga aasta vaatama. Arvan, et film töötab nii hästi just narrator'i pärast. Meil on peategelane väike Ralphie, aga kõiki tema mõtteid loeb peale täiskasvanud mehe hääl. Peale selle mängib poissnäitleja väga hästi ning näeb oma prillidega nii nunnu välja!

Ralphie tahab jõuludeks kõige rohkem õhupüssi, kuid kõik ütlevad, et ta laseb oma silma välja. Ta unistab pidevalt, mida kõike ta selle relvaga võiks korda saata. Tema unistused olid naljakalt, kuid ka (!) tõepäraselt tehtud. Näiteks kui Ralphie unistab, et suureks kasvades on ta vanemate väärkohtlemise tõttu pime ja vanemad nutavad ning kahetsevad juhtunut - märksõna seep :) Kes poleks midagi sellist kunagi ette kujutanud? :P


Filmil on palju meeldejäävaid momente nagu jalalamp, posti külge jäätunud keel, jänesekostüüm, supermarketis olnud jõuluvana, kes hirmutas lapsi. Väikeseid naljakaid kohti oli terve film täis, näiteks kui Hiina restoranis lauldi "la la la la" asemel "ra ra ra ra". Kohe meenus South Park...

Hea on ka see, et ükski film pole Jõululugu otseselt copynud või hullem veel, et pole üritatud remake teha. Üks film, mis väärib puutumatuks jäämist. Siiralt kahju, et seda juba väikse põnnina ei näinud.
10/10

3 kommentaari:

  1. Mingi kohalik kanal on näidanud, viimati vast aastat 5-6 tagasi.

    Kui ei eksi, peaks filmile olema ka järg.

    VastaKustuta
  2. Teesklen, et ei kuulnud seda ja elan õnnelikult esimese osaga edasi :P

    VastaKustuta
  3. Jutustaja hääl oli Adam Westiga üks ühele.
    Also, http://www.imdb.com/title/tt2281069/

    VastaKustuta