laupäev, 15. august 2009

District 9

District 9 (2009) ei olnud minu jaanuaris koostatud 2009 oodatuimate filmide hulgas sel lihtsal põhjusel, et aasta alguses ei kihanud veel sellest terve internet nagu praegu. 2009 parimate hulka läheb D9 kohe kindlasti. Olen juba kaks korda vaatamas käinud. Annan oma vaatamiskogemuste põhjal soovituse, et ärge mingil juhul selle treilerit vaadake, siis naudite filmi palju rohkem! Esimesel vaatamisel polnud mul õrna aimugi, kuhu tegevus lõpuks välja viib ja see läheb... kaugele. P.S. Arvustus on spoilerivaba.

D9 on Neill Blomkamp'i debüütfilm ja see põhineb tema 6-minutilisel lühifilmil Alive in Joburg (2005), mida näeb siit. Soovitan vaadata just seda treileri asemel. Blomkamp pidi alguses lavastama Halo mängude põhjal filmi ja ta töötaski selle kallal u. 6 kuud kuniks projekt välja suri ning kasvas üle D9'ks. Filmi produtsent on muuseas Peter Jackson.

"9. rajoon" on kuratlikult originaalne sci-fi peaaegu igast küljest. Meeldis väga, et filmi alguses on tulnukad juba kohal ja nende tuleku põhjust ei selgitatud kordagi. Teaseris (mida võib vaadata) nähtav tulnukas ütleb, et nad ei plaaninud Johannesburg'i maanduda ega taha inimestele halba, vaid tahavad lihtsalt koju tagasi minna. Mul läks neid tulnukaid vaadates mitu korda mõtted E.T. peale. Mitte välimuselt, vaid emotsionaalsuselt ning lisaks oli E.T.-l samuti soov koju minna. Tulnukad on filmis tegelased, mitte lihtsalt CGI, kusjuures välimuselt meenutasid nad mulle Slig'i kunagistest Abe mängudest (pildil).


Tulnukaid kutsuti filmis prawn'deks, mille eestikeelne tõlge limusk on minu meelest ebaõnnestunud. Sõnaraamat annab prawn vasteks hoopiski krevett. Kas siin peitubki siis paljuräägitud rassismi teema, et inimesed peavad neid olendeid madalateks eluvormideks? Ma pikemalt sellel ei peatu.

Peategelane Wikus Van De Merwe oli pull kuju ja mulle kohutavalt meeldis see näitleja, kellele oli D9 samuti debüüdiks. Sharlto Copley tegi vapustavalt hea rolli, mis oli tragöödia ja komöödia vahepeal. Temaga seotud huumor oli kõik naelapea pihta ja tema läbielamised olid peadpööritavad. Näiteks pidi nõrganärviline Forza paaris kohas oma pea ära pöörama. :)


Dokilik teema oli suurepärane idee, kuidas lugu jutustada. Kohatine käsikaamera tundus loomulik ega polnud silmatorkav. Eriti leidlikud kaameranurgad olid action'i ajal nt. relva külge kinnitatud kaamera, mis liikus koos relvaga. Ei imesta, miks Blomkamp valiti algselt Halo režissööriks. Filmis on üks robot, mis oli reaalsem ja lahedam, kui kõik robotid Transformers 2's ja D9 eelarve oli kõigest $30 miljonit!

Kuigi see võrdlus pole eriti kohane võib siiski öelda, et District 9 on selle aasta Cloverfield ehk 2009. aasta originaalseim ja kaasahaaravaim film. Neill Blomkamp'st me veel kuuleme. He's going places. Tema järgmine film pidavat toimuma kosmoses...

Hindeks 9 kassikonservi kümnest.

10 kommentaari:

  1. Suht hea soovitus treilereid mitte vaadata. Kinos näidatakse selle filmi treilereid iga filmi ette vähemalt kaks korda. Peab siis silmad kinni panema vist :)

    VastaKustuta
  2. Silmad kinni jah! Või lähed saali alles siis, kui kõik treilerid on läbi. :)

    VastaKustuta
  3. Ma ise polegi veel D9 treilerit kinos näinud... kui seal näidataks seda esimest teaserit, siis oleks ok.
    Esimene treiler ei reetnud ka veel midagi olulist, aga näitas juba palju kohti ära. Näiteks purk, mis tuli mulle filmis üllatusena - isegi võpatasin selles kohas.

    Kindlasti peate hoiduma teisest treilerist, mida tutvustavad Neill Blomkamp, Peter Jackson ja Sharlto Copley. Räägivad ja näitavad peaaegu terve filmi ette ära :(

    VastaKustuta
  4. Esmaspäeval lähen vaatama. Lähtudes arvustusele, siis viisid mu ootused veelgi enam lakke. Arvan, et mulle läheb see kindlasti väga hästi peale.

    VastaKustuta
  5. Cinemassacre kirjutab nõnda:

    "Wow! I saw District 9. No video review. It wouldn’t help. I’m at a complete loss for words. It’s the first movie I saw this summer that I would call a work of art. The action scenes got me genuinely excited, not for the mere commercial spectacle, but because I actually cared about the story and that seems to be the hardest cinematic trait to accomplish nowadays. Holy fuck, go see this movie."

    VastaKustuta
  6. Mulle meenus kohe Dr. Zoiberg Futuramast, kui ma neid limuskeid nägin... tol oli ka kombeks kõik ära süüa ju :)

    ST

    VastaKustuta
  7. ja kus on vilmibloggardite kokkutuleku süvaanalüüs , mida sa juba teist päewa koostad??!!!

    VastaKustuta