neljapäev, 23. aprill 2009

Knowing

Ei saa mina aru, miks mul tuleb neid nädalaseid pause nii tihti sisse. Laiskus, motivatsiooni puudumine või kes teab mis ei lase kirjutada. Igatahes jätkan sealt, kust viimati pooleli jäin.

Kas Universum on seaduspärane (ette määratud) või juhuslik? Saan selle kohta tuua näite samast päevast, kui kinno läksin. Teate kindlasti omast käest neid juhtumeid, kui "põrkate" tänaval möödakõndiva inimesega kokku. Jääte seisma ja proovite mõlemad ühelt poolt ja teiselt poolt mööda minna. Minu juhtumi tegi seekord koomiliseks, et ühel pool oli maja sein ja mõlemad tahtsime alguses majapoolsest "august" mööda minna. Nii jäimegi paariks sekundiks näod vastamisi seina äärde seisma, et kumb siis läheb teiselt poolt mööda - mina lõpuks. Parandage kui eksin, aga kokkuleppimata reegel ütleb, et mööduja jääb sinu vasakule käele...

Filmi põhjal tekib nüüd küsimus, kas see "kokkupõrge" oli juhuslik või ette määratud. Poleks elades arvanud, et Knowing (2009) paneb mõtlema ja paneb isegi mu usu proovile... Alex Proyas'e (Dark City) film pakub palju enamat, kui treileris nähtud numbrite kammajaa, mis mulle algselt üldse huvi tekitas.

Roger Ebert, kes andis filmile 4/4, kirjutas: "Knowing" is among the best science-fiction films I've seen -- frightening, suspenseful, intelligent and, when it needs to be, rather awesome."


Filmis on 3 money shot stseeni: see võimas lennuõnnetus, jõhker (verine) metrooõnnetus ja lõpu katastroof. Mõned väiksemad olid veel. Enne detailide juurde jõudmist ütlen, et Nicolas Cage oli kohutav nagu arvata võis. Lennuõnnetuse juurde jõudnuna karjus ta esimesele vastutulnud põlevale mehele HEY! ja jooksis järgmise abivajaja juurde... Cage on ikka koomik. Lisaks Rose Byrne, kes muidu oli normaalne, aga lõpu poole valus hüsteeriline karjumine (ABBY!) oleks filmi napilt ära rikkunud. Edasi tulevad SPOILERID.


"Teadmine" tõsiselt üllatas oma viimase kolmandikuga. Müstilised "whisper people", keda terve filmi pidasin Dark City sarnasteks "võõrasteks", olid tegelikult hoopis inglid. Kui nad oma päris välimust näitasid, siis oli mu esialgne mõte ikkagi tulnukas. Kosmoselaev ajas vist segadusse, kuigi inglite CGI "läbipaistvaid" tiibu ma isegi märkasin oma teada. Pärast vaatasin, et IMDb's käib tuline arutelu inglid vs. tulnukad. Teadus või religioon - selles on küsimus.

Kui inglite või tulnukate koha pealt võivad arvamused veel kahte langeda, siis viimane kaader oli eksimatult tugeva Piibli mõjutustega. Kaks last Caleb ja Abby ehk Aadam ja Eeva (nimede järgi hoopis nagu Kain ja Aabel, kuigi ses pole eriti loogikat) viiakse nö. paradiisi ja jooksevad suure helendava elupuu poole. Taamal on näha, kuidas teised kosmoselaevad maanduvad ja toovad teisi inimesi või loomi.

Ma ei hakka peatuma suurtel loogika vigadel. Ühel võib-olla siiski peaks. Miks poiss Caleb kirjutas filmi lõpu poole uusi numbreid? Kas tema ennustus oli nö. uue maailma kohta? See oli lihtsalt mugav viis, kuidas lugu edasi viia, sest Cage teadis kohe täpselt kuhu minna, aga ta ei pööranud üldse tähelepanu Caleb'i kirjutatule...

Palju küsitavusi, halba näitlemist jms, aga üldmulje on positiivne. Iga film, mis suudab tänasel päeval veel üllatada, on minu raamatus heas nimekirjas. Müts maha, et Proyas tegi kristliku motiividega filmi, kus suurem osa Maa elanikest sureb. Usk ei päästa kedagi või päästab? Päike on meie suurim vaenlane: värsked (liba)uudised ses vallas.
8/10

Kel on film nähtud, siis mõned lugemis- ja kuulamissoovitused:

Ezekiel'i Jumala nägemus

"sosistaja inimesed"

Numbrid selginevad viskiklaasi kummutades - kõvasti!
Ennustaja surmakuupäev 19. oktoober oli veider kokkusattumus - minu sünna...

3 kommentaari:

  1. "Kui inglite või tulnukate koha pealt võivad arvamused veel kahte langeda, siis viimane kaader oli eksimatult tugeva Piibli mõjutustega. Kaks last Caleb ja Abby (Kain ja Aabel? kuigi ses pole eriti loogikat) viiakse nö. paradiisi ja jooksevad suure helendava elupuu poole."

    Kaks last polnud mitte Kain ja Aabel vaid pigem Aadam ja Eva. Tulnukate kosmoselaev oli kui Noa laev, mis korjas kokku igast liigist kaks esindjat, et uuel planeedil elu jätkata (sestap ei "mahtunud" ka Cage`i tegelaskuju peale)- oli ju lastelgi käes kaks küülikut. Nii võib "jumalikku võimu" näha kui tulnukaid, kes hoolitsevad inimrassi eest ja apokalüpsise saabudes päästavad inimsoo.

    Noh, mina sain filmist nii aru.

    VastaKustuta
  2. Aadam ja Eeva nad olidki, ses pole küsimust. Pöörasin tähelepanu lihtsalt nimedele, mis on väga sarnased Kain'le ja Aabel'le, kuid ei tahetud vist nii läbinähtavaks teha, et lastele kohe Aadam ja Eeva nimedeks panna. Mõtlesin loogika puudumise all, et Piiblis üks vendadest tappis teise, mis oleks lahe lõpp olnud!
    mhmh Noa laev käis ka mul mõttest läbi, 2 küülikut, 2 last. Teistes laevades olid teised loomad või ka inimesed.

    VastaKustuta
  3. Sõnastasin natukene paremini seda lauset.

    VastaKustuta