pühapäev, 15. veebruar 2009

Coraline

Coraline (2009) on praeguse seisuga minu kolmas 3D kinoelamus U2 3D ja Bolt'i järel. See on maailma esimene 3D stop motion film ning ühtlasi ka kõige pikem stop motion (100 min), mida juba nimetatakse klassikaks. Režissöör Henry Selick on eelnevalt tuntud nt. The Nightmare Before Christmas'ga, millest detsembris kirjutasin. Pole kahjuks Neil Gaimani lasteraamatut lugenud, et selles osas ei oska võrdlusi tuua. Saan ainult muljetada, mida pakkus film.

Tundub uskumatuna, et absoluutselt kõik asjad filmis on käsitsi tehtud. Ometi näeme tantsivate hiirte tsirkust, imelist lilleaeda ja mida kõike veel. Selle maailma ülesehitamine nõuab ikka pühendumist. Silmad tahavad vahepeal öelda, et see peab olema CGI, kuid mõistus vastab ei. Suurepärane animatsioon tõmbab sind kerge vaevaga enda maailma. 3D efektid polnud õnneks (või kahjuks) ka silmatorkavad, kui alguses üks nõel välja arvata ja hiljem veel mõned kohad. Tundub, et võiks edukalt ka 2D's vaadata. Samas, kui oleks võimalus neid omavahel kõrvutada, siis oleks kindlasti selge eelis 3D'l.

Peategelase häält loeb Dakota Fanning ja teeb seda hästi. Filmis on veel kaks väga rinnakat daami, üks rääkiv kass, veider poiss Wybie jt. Viimane on muide režissööri lisandus, keda raamatus polnud. Sisu on piisavalt huvitav, kuid kipub venima. Lõpp meenutas väga seiklusmängu, kus Coraline pidi aja peale korjama kolm eset ja siis "bossiga" võitlema. See polnud tingimata halb, kuid ma ei saanud sellest hetkest enam videomängu ideest lahti.

Coraline on kohati üllatavalt sünge. Kindel laks, et väiksemad lapsed hakkavad mõnes kohas hirmust nutma. Kuri nõiatädi hirmutas peaaegu mindki. Lisaks veel need creepy'd nööbid silmade asemel...

"Coraline ja salajane uks 3D" esilinastub Eestis 15. mail, kusjuures õnneks ei tehta sedapuhku eestikeelset dublaaži. Järgmiseks oleks tõesti kange tahtmine näha nt. õudukat My Bloody Valentine 3D, et mida see kolmemõõtmelises pildis pakuks. Kaua neid animatsioone ikka jõllitada.
8/10

Nii see maagia sündis.

4 kommentaari:

  1. See viimane seti pilt on pure win.

    VastaKustuta
  2. coraline raamatuna polegi muide teab mis eriline, kui seda muu gaimaniga võrrelda.
    Ameerika jumalad näiteks, või Halvad ended, mis ta Pratchettiga kahe peale kirjutas, on palju puhtam piiritus

    VastaKustuta
  3. Ameerika jumalad oleks üsna põnev filmimaterjal :)
    Ainuüksi fakt, et tegemist on esimese 3d nukufilmiga, paneb mind põnevusega seda filmi ootama.

    VastaKustuta
  4. Kõik isikud, kes subclub.ee registreerunud, peaks ip järgi tuvastatama. Vastavad isikud sise- ja/või justiitsministeeriumist peaksid seejärel minema nende kodudesse, konfiskeerima nende arvuti, kõik isekirjutatud cd/dvd plaadid, analüüsima konfiskeeritud esemeid, tagastama vaid legaalse data, sh arvuti, kust eemaldatud illegaalne data. Kõik cd/dvd, mis sisaldavad illegaalseid filmide koopiaid ja nende subtiitreid tuleks hävitada. Isikutele tuleks rakendada karistus rahatrahvi näol. Edaspidisel jälgimisel tuvastatud rikkumiste korral aga vanglakaristus.

    VastaKustuta