pühapäev, 31. august 2008

Following

Täna ilmselgelt ei jõudnud kõiki filme ära kirjutada, sest tuli uus toanaaber (jälle) ja oli palju askeldamist. Toanaaber on tegelikult vana sõber, kes lihtsalt teises toas elas. Aga aitab mölast (ja vabandustest). Hakkan valikuliselt kirjutama ja võtan esmalt käsile paremiku.

Christopher Nolan'i (The Dark Knight) lavastajadebüüt Following (1998) on üks neist väljapaistvatest filmidest, mida viimasel ajal olen vaadanud. Imeväikese raha ja tundmatu cast'ga tehtud mustvalge põnevik/müsteerium. Loeb aga sisu ja see on tasemel.

Kirjanik otsib raamatu jaoks materjali ja hakkab selleks suvalisi inimesi jälitama, et lihtsalt vaadata, mida nad teevad ja kuhu lähevad. Siis hakkab ta jälitama ühte pisivarast, kes ta avastab. Hiljem hakkavad nad koos kortereid tühjendama, mis oli väga huvitav osa filmist. Nad analüüsisid inimesi nende korteris olevate asjade järgi ja vajadusel nussisid omanike ajusid varastades nt. ainult ühe kõrvarõnga jms. Asjade arenedes satub kirjanik/varas ühte suuremasse jamasse.

Following oli Nolan'le suurepärane näpuharjutus, milles oli mitmeid Memento jooni. Lugu jutustati nt. samamoodi segamini. Film pole ka väga pikk ja on algusest lõpuni huvitav. Harva paelub mõni film kohe esimestest minutitest. Alguses rääkiski peategelane, miks ta inimesi jälitas ja mis sellest kõigest sai ehk siis algus on ka tegelikult filmi lõpp. Lõpplahendus on üllatav nagu ühele müsteeriumile kohane.

Tugev debüüt. Following'l on sel aastal juubel. Õnnesoovid! 5. septembril näidatakse filmi taas kinos mingil spetsiaalsel üritusel, kus Nolan muuhulgas küsimustele vastab. P.S. tulevane TDK režissöör oli pannud filmi kogemata või tahtlikult ühe ukse peale Batman'i sümboli - selle kohta tahaks isegi pärida...
8/10

3 kommentaari: