laupäev, 22. märts 2008

Southland Tales

Ma ootasin Southland Tales (2006) meeletult kaua. Film esilinastus juba 2006. aastal Cannes'i festivalil, kus sellel kõige paremini ei läinud. Aasta hiljem jõudis film USA kinodesse, kus samuti põrus. Meie kinodesse film ei jõudnudki. DVD tuli välja 18. märtsil ja nii ma seda lõpuks nägingi.

Miks ma üldse filmi nii väga ootasin? Sest režissööriks on Richard Kelly, kelle eelmine film Donnie Darko (2001) on üks mu lemmikuid. Lootsin Southland Tales puhul, et see peaks mulle kindlasti meeltmööda olema. Kahjuks mitte. Tõesti kahju on. Mul on kahju juba sellest, et mees nii palju aastaid selle projekti alla mattis. Käsikirja hakkas ta kirjutama vahetult peale 11. septembrit 2001.


Film on tegelikult suurejooneline projekt. Režissöör kirjutas lausa 3 koomiksit enne linastust, mis olid filmile eellugudeks. Kokku 360 lehte. Illustratsioone tõsi tema ise ei teinud. Film on jaotatud samuti kolmeks peatükiks IV-VI, mille pealkirjad olid Temptation Waits, Memory Gospel, Wave Of Mutilation. Muusikasõbrad ehk tunnevad ära, et need on lugude pealkirjad, vastavalt siis Garbage, Moby ja The Pixies.

Nüüd jõuame teise põhjuseni, miks ma filmi ootasin, milleks on über cool soundtrack. Kui sain teada, et Moby teeb filmi jaoks muusikat, olin sillas. Olgu, soundtrackil on ainult 5 tema lugu, kuid seevastu oli filmis veel häid lugusid nagu Black Rebel Motorcycle Club - Howl, Pixies - Wave Of Mutilation, The Killers - All These Things That I've Done, Blur - Tender. Mulle täiega meeldib, kui filmides minu lemmiklugusid lastakse. Killers loo ajal ei jäänud palju puudu, et oleks püsti hüpanud ja kaasa laulma hakanud: "I've got soul, but I’m not a soldier". Lugu mängiti nö. pilves oleku ajal, kus Justin Timberlake seda kaasa laulis. Tehtud nagu muusikavideo või muusikal, mis oli üks eredaim koht filmis. Moby lood nagu "Look Back In" ja "Memory Gospel" sobisid muidugi nagu valatult.



Näitleja ansambel on väga kirju ja suurem osa nagu ei sobiks sellisesse filmi. Samas nuriseda pole kellegi kallal - Dwayne Johnson, Seann William Scott, Sarah Michelle Gellar, Justin Timberlake olid kõik head. Minirollid tegid nt. hallis habemes Kevin Smith, pöidlaimeja Lou Taylor Pucci ja Hosteli Eli Roth - vaadake, kas märkate teda. ;)

Mõni detail oli päris hea, et filmi tegevus toimus lähitulevikus 2008. aasta 4. juuli aegu. Vaatate filmi nt. sellel kuupäeval ja avastate, et maailm lõppeb täna. Üldiselt käis film siis maailma lõpu teemal, aga on veidralt üles ehitatud. Ei hakka hüplevat sisu täpsemalt ümber jutustama. Southland Tales on muidu väga omapärane saavutus, kuid kahjuks läks Richard Kelly oma ideedega liiga kaugele, vist. Mehe järgmist filmi The Box (2008) jään siiski huviga ootama.
6/10

2 kommentaari: